fbpx
Суспільство

Ніколае Чаушеску. Життя і смерть румунського диктатора (ВІДЕО)

В іноземній пресі його називали не інакше, ніж «комуністичний імператор», а політичні супротивники дали зневажливе прізвисько «Балканський Сталін». Однак для диктатора воно було швидше похвалою, а не образою, адже він завжди орієнтувався на кремлівського тирана і щиро вважав його мало не генієм. Прийшовши до влади цей політик почав втілювати у життя фантастичну мрію – будувати велику Румунію.

Щоб покращити демографічну ситуацію в країні він заборонив населенню аборти, розлучення та контрацепцію. Доходило до абсурду – щоб жінки не уникали дітонародження дав вказівку створити спеціальний підрозділ, який в народі охрестили «менструальна поліція». Співробітники спецслужби перевіряли періодичність місячних у жінок і пильнували, щоб ті не переривали вагітність. З одержимістю турбувався про своє здоров’я і зовнішній вигляд. Боявся, що його отруять і возив з собою цілий арсенал засобів хімзахисту.

Читайте також:  Зеленський посмертно вшанував Сергія Параджанова державною нагородою «Національна легенда України»

Так під час візиту до Лондона образив королівську сім’ю, коли на святковому прийнятті в Букінгемському палаці наказав своєму слузі скуштувати їжу. В добу його правління Румунія входила до країн соцтабору під парасолькою Москви, але, одначе була єдиною державою Варшавського блоку, яка не брала участі у вторгненні до Чехословаччини у 1968-го. Також він різко критикував рішення Кремля відправити свої війська в Афганістан. Москву недолюблював на особистому рівні. Коли літак з урядовою румунською делегацією зазнав катастрофи в аеропорту Внуково, то кілька людей загинуло, але йому вдалося вижити.

Читайте також:  В українському фейсбуці можна придбати козацьку шаблю ХVII століття

Cьогодні ми розповідаємо про румунського диктатора Ніколае Чаушеску – він же «Геній Карпат», «повноводний Дунай розуму», «джерело нашого світу». Це розповідь про людину, на яку спершу мало не молилися, а згодом дуже жорстоко стратили. І головне – він навіть не зрозумів чому.

Читайте також: