fbpx
Політика Суспільство Україна

Верховна Рада України прийняла законопроєкт про заборону УПЦ МП

Сьогодні, у вівторок, 20 серпня, у Верховній Раді відбулося голосування за законопроєкт щодо заборони в Україні діяльності релігійних організацій, пов’язаних із російською православною церквою. Йдеться, зокрема, й про заборону УПЦ московського патріархату.

Так, депутати підтримали законопроєкт у другому читанні.

На пленарному засіданні 20 серпня Верховна Рада України розглянула зміни до закону “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій”. Так, парламент підтримав заборону релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ. Цей законопроєкт дає підґрунтя до ліквідації УПЦ МП в Україні.

Повідомляється, що за це в другому читанні виступили 265 депутатів. Проти виступили 29 депутатів, а 4 парламентарі утрималися від голосування.

Читайте також:  Завдяки політиці Орбана Будапешт може стати штабквартирою фсб в ЄС

По фракціях голосували так:

СН – 173;
ЄС – 25;
“Батьківщина” – 17;
“Платформа за життя та мир” – 1;
“За майбутнє” – 9;
“Голос” – 18;
“Довіра” – 11;
“Відновлення України” – 0;

позафракційні – 11.

Із фракції “Слуга народу” 4 нардепи виступили проти, троє утримались. У “Платформі за життя та мир” 17 було проти. У “Відновленні України” семеро нардепів виступили проти, один утримався. Також один голос проти дали позафракційні парламентарі.

“Закон набирає чинності через 30 днів із дня його опублікування. Але окрім одного пункту – згідно з ним, громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ”, – додав нардеп Ярослав Железняк.

Читайте також:  В Карпатах турист за один день зустрів три гадюки та одного полоза

Зазначимо, що Рада церков підтримала законопроєкт щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ. Представники ВРЦіРО назвали російську церкву співучасницею кривавих злочинів окупантів.

Як розповідав голова ВР Руслан Стефанчук, після ухвалення законопроєкту релігійні організації матимуть 9 місяців на позбавлення зв’язків з РПЦ. У разі порушення термінів вони можуть бути визнані в суді такими, що припинили свою діяльність


Читайте також: