fbpx
Україна

Боти рф атакують соцмережі Закарпаття та розповсюджують ІПСО

У зв’язку з подіями в Курській народній республіці в закарпатських соцмережах активізувалися боти фсб рф, які поширюють неправдиву інформації, яка повинна серед населення зменшити довіру до військово – політичного керівництва країни.  Так, для прикладу покажемо один коментар, який масово залишався з різних фейкових сторінок під новинами про Сили оборони України!

Шановні читачі, якщо ви побачили щось схоже на це, то вам не треба вступати в діалог чи суперечку з ботом, а просто робіть скаргу на дане повідомлення в адміністрацію соцмережі, як на такий, що не відповідає дійсності!

Що таке ІПСО?

Проста розшифровка – інформаційно-психологічна операція. Це дещо видозмінений переклад поняття Psychological Operations, PSYOPS. Значення, якщо максимально спростити, полягає в тому, щоб спочатку вплинути на настрої груп у суспільстві. На наступному етапі поширення таких настроїв прямо позначиться на діях представників цього ж суспільства. ІПСО застосовують і в мирний, і у воєнний час. Під час нинішньої війни йдеться про те, щоб передусім забезпечити загарбнику оптимальні умови для взяття під контроль територій, тобто зробити все, щоб українці не чинили опір російським окупантам. До елементів ІПСО відносяться дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії в тилу, кібератаки. Часто певну інформацію запускають через майданчики пропаганди, щоб надалі вона поширювалася вже самими носіями, ставала «вірусною».

Читайте також:  Президент України підписав закон про заборону УПЦ мп

Очевидною метою росії зараз є деморалізація і паніка. Інформація почута «сарафанним радіо» найбільш небезпечна. Люди схильні довіряти оточуючим, особливо, якщо одну й ту саму інформацію з певними висновками оточення ширить масово. Часте формулювання – «влада приховує правду», тоді як лише той чи інший телеграм-канал або чат у вайбері представляється як єдине надійне джерело інформації. Втім, більш глибокий аналіз «авторів» може показати синхронність публікації, помилки в мові або географії. Та й самі автори переважно є ботами, що ховаються за іменами Userrr1234. Часто для прикриття використовуються елементи патріотичної символіки, наприклад, прапор чи герб на аватарках.

Читайте також:  З ворожого полону звільнений молодий нацгвардієць з Львівщини - Ростислав Голубець

При цьому боти нібито підтримують проукраїнську позицію, однак можуть, наприклад, вказувати сумніви в оприлюдненій офіційній інформації, тим самим підважуючи її.

Читайте також: