fbpx
За кордоном

Влада Словаччини оприлюднила кількість чоловіків-українців мобілізаційного віку, які незаконно перетнули кордон (ВІДЕО)

З початку 2024 року словацька поліція затримала близько 700 нелегальних мігрантів з України
Про це було повідомлено під час пресконференції Міністра внутрішніх справ Словацької Республіки Матуша Шутая Ештока (Matúš Šutaj Eštok) та керівників поліції Словаччини,, яка відбулася 2 серпня у пункті пропуску Вишнє Нємецьке на кордоні з Україною.
Більшість з утікачів чоловіки призовного віку, які ухиляються від мобілізації повідомив очільник Управління прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Ян Дудаш.
«Ці люди, зазвичай звертаються за тимчасовим притулком і залишаються під захистом Словацької Республіки. Ми не повертаємо їх назад, якщо вони не становлять загрози», – зазначив Ян Дудаш (Ján Dudáš).
Основні зусилля словацької поліції спрямовані на боротьбу з переправниками ухилянтів, які намагаються на цьому заробити повідомив керівник Управління прикордонної поліції та поліції у справах іноземців.
За наявною інформацією спецслужби Словаччини активно намагаються отримати прізвища українських посадових осіб причетних до переправки нелегалів з метою переконати органи Євросоюзу у причетності державних структур України до порушення зовнішніх кордонів ЄС.
Словаччина контролює дві третини кордону з Україною за допомогою 600 камер спостереження, це 63 км із 97,9 км загальної протяжності.
Недостатня кількість камер знаходиться у північній частині словацького-українського кордону. Про це інформував президент поліції СР Любомір Солак (Ľubomír Solák).
Ця прогалина знаходиться на території колишніх Великоберезнянського та частково Перечинського районів Закарпатської області. Словаки мають намір найближчим часом ліквідувати цей недолік.
В цей же день Словацька поліція провела безпрецедентну превентивну акцію на кордоні з Україною до якої задіяла 400 співробітників на 200 автівках, гвинтокрили, бронетранспортери, 20 службових собак, кінний загін, безпілотні системи.
Думаю, що ця акція є асиметричною відповіддю Словаччини на зупинку Україною транспортування нафти «Лукойла».
З однієї сторони це посил на внутрішню аудиторію, показ силових можливостей держави у відповідь на «недружню» акцію України.
З іншої – це удар по кишені конкретних кланів в Україні.
Якщо, за повідомленням українських правоохоронних органів, переправа одного нелегала обходиться у суму від 5 до 10 тисяч євро, то можна вирахувати яких збитків зазнають “підприємці” на ухилянтах.
На 700 затриманих особах (кількість незатриманих невідома) за 7 місяців заробіток склав від 3,5 до 7 мільйонів євро. Уявляєте скільки нелегалів пройшло через цю вузеньку ділянку кордону в «урожайні» 2022- 2023 роки?

Читайте також:  "Закарпатські біженці" в Угорщині опинилися на вулиці після нового закону уряду Орбана (ВІДЕО)

Відео з 13хв 20 с. – https://www.youtube.com/watch?v=8t9CqDxZUl8

Читайте також: