fbpx
За кордоном

Проросійські сили в Словаччині стурбовані санкціями щодо Лукойл

Попри погрози проросійсько налаштованого прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо припинити поставки дизельного палива, Україна не збирається знімати санкції з російської нафтової компанії “Лукойл” щодо транзиту.

“Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їхнє скасування не є предметом обговорення. Відтак маємо повне розуміння Брюсселя в цьому питанні”, – повідомив премʼєр Шмигаль. Він назвав Словаччину надійним партнером України, “від якого ми не очікуємо шантажу або погроз”: “Бо погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки – це сумнівний шлях. Ще раз уряд України наголосив, що санкції, запроваджені Україною, не є загрозою для енергетичної безпеки Словацької Республіки. Загрозою є росія, її гібридна енергетична війна проти словацького народу, її шантаж та політичні ультиматуми”.

Читайте також:  "Закарпатські біженці" в Угорщині опинилися на вулиці після нового закону уряду Орбана (ВІДЕО)

Шмигаль і Фіцо домовились про міжурядову зустріч. За словами Шмигаля, протягом останніх тижнів він мав низку розмов з Фіцо, і всі вони були в “дусі нашої спільної політики нового прагматизму й усі – про енергетичну безпеку наших країн”.

“Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти. Бо Росія і енергетична безпека – не сумісні речі. Всі країни це розуміють і більшість діє. ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання.

Читайте також: