В Празі захід “Двіж” українських військових зібрав аншлаг і викликав фурор

Захід «Двіж» військових 3-ї десантно-штурмової бригади (раніше полк «Азов») зібрав аншлаг в празькому театрі Divadlo X10. Театр вміщує приблизно 200 глядачів, всі квитки були розкуплені.

На початку зустрічі відбувся аукціон на підтримку бригади. До розіграшу запропонували нічне фото Києва та зображення дівчини із зав’язаними очима та руками, яка символізує страждаючу Україну. Обидва лоти пішли з молотка – перший за 4 тис. крон, другий – за 5 тис. крон.

Потім на сцену вийшли четверо чоловіків в цивільному одязі. Вони представилися, як кулеметник за позивним Лео, командир 3-ї роти, військовий ЖБ, командир відділення механізованого батальйону, інший кулеметник за позивним ГАТС, боєць 2-го другого десантно-штурмового батальйону, і помічник гранатометника за позивним Ангел, боєць 2-го механізованого батальйону.

Зал аплодував їм стоячи, пише видання Seznam Zpravy. Ведучий пояснив, що бійці у відпустці, тому змогли приїхати.

Спочатку хлопці розповідали, як в лютому 2022 року муляр, інструктор з плавання, охоронець та електрик стали професійними військовими. А також чим вони відрізняються від ворогів.

«Ми спілкувалися з багатьма полоненими. Одні воюють за гроші, як чеченці чи вагнерівці, інші кажуть, що треба, а то в росії їх посадять. Зловили й одного, котрий був засуджений на дев’ять років за вбивство брата, але відкупився тим, що пішов на фронт. У нас є переконання, тому що ми воюємо за свою країну», – розповідає Ангел.

У відповідь знов пролунали оплески.

Потім глядачі задавали військовим питання. Зокрема про найгіршу ситуацію, в якій вони опинялися на полі бою. Представники бригади згадали Авдіївку.

Related Post

«Ми були на позиції. Ворог повільно оточував нас. Нам не було чим захищатися, боєприпаси закінчувалися. В наш район під’їжджали їхні танки та БТРи. Петля замикалася. Ми три дні оборонялися. Ми не могли ні їсти, ні спати, ні сходити в туалет, бо постійно були під артилерійським обстрілом. То були страшні моменти. Найважчі. Знаєш, що треба знищити ворога і не можеш зупинитися, ти на адреналіні», – розповів ГАТС.

Врешті військовим вдалося вибратися. За їхніми словами, за ці три дні вони вбили 240 російських солдатів.

Відсутність боєприпасів згадують кілька разів під час зустрічі.

«Вони перевершують нас чисельністю та озброєнням. Вони стріляють в шість-сім разів більше, ніж ми. Нам треба економити. Ми хочемо атакувати, але в той же час нам немає чим захищатися», – констатує Ангел.

Військових також запитали, як вони психологічно себе підтримують та які мають ритуали перед боєм.

Ангел – віруючий, тому він молиться. Лео вмикає музику в навушниках і зосереджується на тому, що його чекає. ЖБ думає про позитивні речі та спогади.

Зустріч з військовими в Празі тривала майже три години. Далі вони їдуть до Литви, а потім повертаються на фронт.

Leave a Comment