fbpx
Вторгнення Росії в Україну Право Суспільство

Як зміниться життя українців з 17 липня?

Вчора, 16 липня 2024 року, закінчився 60-денний строк, відведений законом про мобілізацію для оновлення військово-облікових даних.

Уточнення даних відбувалосьчерез територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП), центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста “Резерв+”.

За даними Міноборони, наразі оновили дані понад 4 мільйони військовозобов’язаних, серед яких 2,7 мільйони – через “Резерв+”. Станом на зиму 2024 року в Україні проживали орієнтовно 11,1 мільйона громадян, які підлягають мобілізації. Серед них приблизно 1 мільйон вже служать. Тобто станом на зараз оновили дані майже 36% військовозобов’язаних. Однак варто враховувати, що серед тих, хто оновив дані, певний відсоток складають чинні військові.

З 17 липня представники ТЦК матимуть право надсилати громадянам повістки поштою.

Якщо військовозобов’язаний не оновив дані до 16 липня, повістка надсилатиметься за місцем реєстрації. Така повістка вважатиметься врученою навіть у разі, якщо громадянин не отримав її на руки або відмовився підписувати.

Водночас повістки електронною поштою в застосунках “Дія” чи “Резерв+” громадянам не надсилатимуть.

Якщо військовозобов’язаному вручили повістку, зокрема вперше, але він не прийшов до ТЦК, його оголошують у розшук. Статус “у розшуку” з’являється в електронному реєстрі “Оберіг”.

Нещодавно стало відомо, що цей статус безпідставно відображався у 710 тисяч громадян. Міноборони виправило цю помилку завдяки застосунку “Резерв+”.

Порушника, який не оновив дані або не став на військовий облік до 17 липня, оштрафують на суму від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень. Повноваження накладати штрафи в таких випадках мають керівники ТЦК, а оскаржити їх можна буде через суд.

Сплата штрафу не звільняє людину від обов’язку з’явитись до ТЦК та оновити військово-облікові дані. Термін у такому випадку не визначений законом. Повторне неоновлення даних призведе до чергового штрафу в таких самих розмірах.

Поліція матиме право затримувати порушників і доставляти їх у ТЦК.

Якщо штраф не сплачений, справу передадуть до виконавчої служби, яка відкриватиме провадження і може накласти арешт на майно або заблокувати банківські рахунки. При цьому закон “Про виконавче провадження” передбачає: якщо загальна сума штрафу не перевищує 160 тисяч гривень, арешт житла або земельної ділянки не здійснюється. У такому разі виконавча служба зобов’язана арештувати інше майно боржника відповідно до розміру штрафу.

Читайте також:  Петро Угрин відновлений на посаді командира сотні ДУК ПС на Прикарпатті

Крім того, людину, яка не оновила дані, можуть тимчасово обмежити в праві користування автівкою.

Як це відбуватиметься на практиці? Керівник ТЦК просить поліцію доставити порушника до центру комплектування. Якщо поліція відповідає, що не змогла його знайти, ТЦК відправляє порушнику паперового листа з вимогою оновити дані. Якщо людина не виконує вимогу, її можуть позбавити водійського посвідчення за рішенням суду.

Суд може відмовити ТЦК. Зокрема, якщо позбавлення прав залишить людину без основного законного джерела доходу – тобто якщо людина працює водієм. А також якщо вона використовує автівку у зв’язку зі своєю інвалідністю чи інвалідністю особи, яку вона утримує. Крім того, військовозобов’язаний має право на апеляційне оскарження рішення суду.

Аналогічні “санкції” стосуються військовозобов’язаних, які не оновили персональні дані до 17 липня за кордоном. Крім того, через відсутність актуальних даних в електронному військово-обліковому документі для них діятимуть консульські обмеження. Зокрема, вони не зможуть отримати нові паспорти або продовжити дію старих, набути або вийти з громадянства, стати на консульський облік, одружитися, зареєструвати дитину.

Наразі всім військовозобов’язаним потрібно оновити свої військово-облікові дані. Натомість необхідність пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) з’явиться лише тоді, коли людина отримає повістку для її проходження.

Важливо зауважити, що строк дії висновку ВЛК під час воєнного стану – 1 рік. Тобто військовозобов’язаний має щороку проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Як правило, чоловіки до 25 років є призовниками і не можуть бути мобілізованими. Однак існують винятки.

Зокрема, коли громадянин до 25 років вже перебуває на обліку військовозобов’язаних (а не призовників) і підлягає мобілізації на загальних підставах. Це можливо, якщо він закінчив військову кафедру і відповідно має офіцерське звання або проходив військову службу.

Читайте також:  27 серпня в селі Нагуєвичі народився Іван Франко

Ще одна категорія людей, яких можуть мобілізувати до 25 років – непридатні до військової служби в мирний час, але обмежено придатні у воєнний.

“Якщо людина під час постановки на облік в 18 років була визнана непридатною до військової служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний, її можуть мобілізувати до 25 років. Бо він у 18 років був встановлений на облік військовозобов’язаних, а не призовників.

З 17 липня 2024 року ЦНАПи більше не будуть оновлювати військово-облікові дані.

Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

Зазначається, що дані з 17 липня все ще можна буде оновити у застосунку “Резерв+” та територіальних центрах комплектування, проте це буде неможливо зробити у ЦНАПах.

“Багато хто, вочевидь, відкладав на останній момент та розраховував на те, що ініціативи депутатів, які пропонували продовжити ці терміни, будуть підтримані”, – заявив речник і додав, що Міністерство оборони ніяк не впливало на роботу ЦНАПів і на їхній графік роботи.

З 17 липня в Україні набирають чинності нові правила перетину кордону під час мобілізації. Прикордонники будуть повністю дотримуватися 17 пункту постанови Кабінету Міністрів № 560 від 16 травня 2024 року, який передбачає:

перевірку військово-облікових документів у громадян віком від 18 до 60 років. Цей документ можна пред’явити в електронному форматі разом з паспортом;
відмову у виїзді за кордон у випадку відсутності військового документа у військовозобов’язаного;
окрім цього, ДПСУ має право заборонити виїзд особам, які перебувають у розшуку ТЦК, з метою затримання з урахуванням поточної мобілізації в Україні;
водночас категорії осіб, яким згідно з Правилами перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, залишаються без змін.

Читайте також: