fbpx
Новини світу

Агресивна політика Роберта Фіцо щодо України

У самому словацькому суспільстві відношення до України неоднозначне. Словаччина стала уразливою для російських наративів.

Якщо всі чотири уряди, які перебували при владі протягом останніх трьох з половиною років, були явно проукраїнськими та прозахідними, то настрій словацького суспільства за останній рік значно змінився на користь Росії.

Згідно з останнім опитуванням громадської думки, проведеним компанією Globsec у восьми країнах ЄС Центральної та Східної Європи, словаки мають найросійськіші та антизахідні настрої в досліджуваному регіоні.

Лише 40 відсотків словаків вважають Росію винною у війні проти України. З іншого боку, 34 відсотки стверджують, що російська агресія була спровокована Заходом.

Мало того, 76 відсотків опитаних у регіоні рішуче виступають проти санкцій щодо Москви, а 69 відсотків відкидають військову допомогу Україні.

Читайте також:  Орбан давить на народ Угорщини, через пропаганду

Словаччина показує, до чого призводить ситуація, коли кілька факторів збираються разом: відсутність довіри до інститутів, суспільство, яке схильне вірити дезінформації, та впливові політичні сили, які можуть використати розчарування та страхи суспільства у своїх інтересах.

Насамперед у Словаччині глибоко вкоренилася недовіра суспільства до держави.

У лютому 2018 року журналіст-розслідувач Ян Куцяк та його наречена Мартіна Кушнірова були вбиті, ймовірно, за наказом кримінального словацького бізнесмена Маріана Кочнера, який уже відбуває тривалий тюремний термін за інші злочини.

Вбивство спричинило відставку прем’єр-міністра Роберта Фіцо та його уряду.

Читайте також:  Відійшов у вічність легендарний актор французького кіно Ален Делон (ВІДЕО)

2019 року країна обрала прогресивну президентку Зузану Чапутову, яка прославилася як активістка боротьби з корупцією.

Наступного року після парламентських виборів до влади прийшла ліберально-консервативна коаліція. Однак вона майже з самого початку виявилася глибоко розколотою і не змогла провести багато реформ.

Попри підтримку раніше від Фіцо санкцій проти Росії, зараз перебуваючи в опозиції, він виступав проти вакцинації під час пандемії, засуджував «фашистів в Україні», протестував проти постачання зброї Україні та назвав «американським агентом» президента країни Зузану Чапутову.

«У цьому випадку словацька позиція може стати схожою на зовнішню політику Віктора Орбана», – сказала Чапутова.

Читайте також: