fbpx
За кордоном

Спецоперація «Українська церква у Європі»: що задумала Москва

Розуміючи свою поразку як на полі бою, так і на релігійному фронті,  росія намагається використати релігійний фактор для дискредитації України на міжнародній арені і створити в країнах ЄС нові осередки впливу на європейське суспільство.

Відомо, що останніми роками під приводом демонстрації «утисків Української православної церкви Московського патріархату», кремль створює в країнах ЄС закордонні парафії цієї релігійної організації. При цьому процес йде саме «під українським прапором».

Справа в тому, що з початком повномасштабної війни до країн Європейського Союзу виїхало декілька мільйонів громадян України. Велика кількість з них є вихідцями зі східних регіонів України, які зазнали критичних руйнувань інфраструктури та залишились без даху над головою. На жаль, слід констатувати той факт, що мешканці цих регіонів за часи Незалежності в своїй більшості ніколи не бачили Європи і більшість інформації про неї отримували з російських пропагандистських ЗМІ. Тому для того, щоб українські вимушені переселенці, не дай Бог не дізналися, що таке справжнє вільне європейське життя без російських наративів, спеціальні служби країни-агресора створюють в ЄС осередки «русского мира», – пояснює джерело у силових органах.

Читайте також:  У Празі внаслідок падіння карнізу на зупинку загинув видатний лікар з України

Яскравим прикладом цьому, є проведення на початку лютого в Італії духовенством УПЦ МП зустрічі своїх представників закордоном та оголошення про створення Західноукраїнського представництва церкви.

Найбільш показовим у вказаних процесах є те, що головним організатором представництв є «довірена особа проросійського екснардепа вадима новинського», заступник керівника синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич. Цей діяч Московської церкви в Україні з юних років пов’язав своє життя з росією, навчався у Московській духовній академії.

Читайте також:  Настоятель храму Хустської єпархії УПЦ МП Василь Бабич ВТІК з України і покинув свій храм

Для чого московським батюшкам потрібні нові закордонні парафії в ЄС і які функції вони будуть виконувати, можна лише здогадуватися.  У цій ситуації залишається вірити у свідомість наших громадян в Європі, які, попри релігійні погляди, не допомагатимуть створювати осередки «русского мира» за рахунок українців.

Читайте також: