fbpx
Україна

На Закарпатті мешканець Прикарпаття намагався вивести в ЄС колекцію срібних монет

Закарпатська митниця передала музею вилучені старовинні монети, визнані культурною та історичною цінністю

Раритети були виявлені інспекторами-пошуківцями на митному посту «Дякове», що на кордоні з Румунією, ще торік влітку. Колекцію давніх грошей взявся перевезти до Великобританії 48-річний житель Івано-Франківщини. Але, під час проходження митного контролю у «зеленому коридорі», розгублена поведінка водія мікроавтобуса підказала досвідченим митникам провести ретельний огляд багажу.

Відтак, підозри підтвердили про нечесні наміри нашого співвітчизника перетнути кордон. У картонних коробах, що знаходилися у багажному відділенні автомобіля, виявлено незадекларовані та усно незаявлені 24 шт старовинних монет, загорнуті в поліетиленові пакети. Серед них – грошові знаки Німеччини (Баварія 1789 р), Англії (1889 р), царської росії (1855 р).

Читайте також:  Настоятель храму Хустської єпархії УПЦ МП Василь Бабич ВТІК з України і покинув свій храм

Згідно чинного законодавства України для вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Оскільки жодного дозвільного документа водій при собі не мав, митники задокументували порушення за ч.3 статті 471 Митного кодексу України, а монети вилучили і передали експертам для визначення їхньої цінності.

Як розповіла старший науковий співробітник відділу фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького -Анастасія Хома, мистецтвознавча експертиза врахувала основні критерії цінності пам’яток Музейного фонду України. Зокрема: походження монет, їх зміст, наукову та художню цінність. І невдовзі визнала 3 монети культурною та історичною цінністю. Відповідно до законодавства України культурні цінності підлягають збереженню та охороні.

Читайте також:  12 серпня в Стрию народився Василь Шевчук - капелан Української повстанської армії

Тож, сьогодні, 11 липня, перший заступник начальника Закарпатської митниці Ярослав Могильний виконав приємну місію – передав представниці Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького три старовинні монети. А саме: «1 талер» (1789 р.) Баварія; «1 талер» (1871 р.) Баварія; «1 крона» (1889 р.) Велика Британія.

До слова, передачу раритетів здійснено за наказом Міністерства культури та інформаційної політики України «Про передачу безоплатно закладам культури вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, для постійного зберігання в державній частині музейного та бібліотечного фондів».

Читайте також: