fbpx
Політика

В ЄС засудили візит Орбана на рф

Візит прем’єр-міністра Віктора Орбана до Москви відбувається винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією, а не головування у Раді ЄС.

Про це йдеться в офіційній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, опублікованій у п’ятницю, пише “Європейська правда”.

Угорщина зараз є державою-членом ЄС, яка головує в Раді Євросоюзу на ротаційній основі до 31 грудня 2024 року. 

Читайте також:  ОУН: В України є всі підстави вимагати від Угорщини моральних і матеріальних компенсацій за події 1939 року

“Це не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС. За це відповідає президент Європейської ради на рівні глав держав або урядів, а також високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки на рівні міністрів”, – зазначив Боррель. 

Він наголосив, що прем’єр-міністр Орбан не отримав жодного мандата від Ради ЄС на візит до Москви. 

“Позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем’єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі”, – заявив Боррель.

Читайте також:  Поки Орбан був у Києві, Сійярто говорив з Лавровим

Крім того, він нагадав, що Путіну висунуто звинувачення Міжнародним кримінальним судом і видано ордер на арешт за його роль у примусовій депортації дітей з України до Росії.

Читайте також: