Після скандалу з Тищенком НАБУ хоче обшукувати нардепів без дозволу Генпрокурора

Детективи Національного антикорупційного бюро України хочуть отримати можливість починати розслідування проти народних депутатів та проводити у них обшуки на підставі лише дозволу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та без погодження від Генерального прокурора.

Іноземні експерти провели аудит діяльності НАБУ за період з 2021 по 2023 роки. У своєму звіті вони вказали, що виявили декілька обмежень повноважень детективів для того, щоб покращити ефективність їх роботи.

Зокрема, детективи НАБУ скаржаться, що не можуть починати розслідування щодо можливої корупції народних депутатів України лише на підставі дозволу прокурора САП, а мають також отримати погодження Генерального прокурора. Також антикорупціонери не можуть без погодження Генпрокурора обшукувати приміщення народних депутатів, звертатися за тимчасовим доступом до банківської інформації стосовно них та вживати інші заходи.

Related Post

Окрім того, детективів НАБУ не влаштовують законодавчі обмеження щодо використання ними певних засобів під прикриттям та оперативних інструментів.

Однак, постає питання, чи справді погодження на слідчі дії є перепоною в ефективних розслідуваннях НАБУ. Адже детективи давно вже “прославилися” гучними викриттями високопосадовців, однак для того, щоб довести своє “викриття” іноді їм не вистачає і десяти років.

Leave a Comment