fbpx
Суспільство

Майже  500 церков московського патріархату є на Закарпатті

Загалом в Україні досі є понад 8 тисяч церков Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Однак, попри вимоги закону, вони й досі не показали приналежність до патріархату країни-агресора у своїй назві.

Майже 600 релігійних установ перейшли до Православної церкви України від початку великої війни. Аби допомогти законодавцям ефективніше взаємодіяти з релігійними організаціями, що мають ознаки зв’язків з країною-агресором, Опендатабот дослідив головний реєстр країни — ЄДР — та підготував мапу наявних у ньому осередків УПЦ МП в Україні.

Читайте також:  У державних лікарнях медичні послуги стануть платними: список

Слідкуємо за кількістю релігійних установ, пов’язаних з країною-агресором, на сторінці Реєстру церков московського патріархату.

589 українських релігійних громад перейшли від патріархату країни-агресора до Православної церкви України від початку повномасштабного вторгнення. Найбільше релігійних установ змінили свій патріархат на Київщині (138), Хмельниччині (125) та Вінниччині (67).

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україні вступили в силу зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово — й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)».

Читайте також: