fbpx
Здоров'я Суспільство

Covid-19 повертається: коли очікувати сплеск захворюваності

У світі поширюється новий штам короновірусу – FLIRT. Найближчим часом можна очікувати сплеск захворюваності, проте навряд це буде великою хвилею

Про це повідомляє Іnews.

Цей штам коронавірусу є похідним від субваріанту “Омікрона – JN.1 або “Дженні”. Найвідомішим з FLiRT є варіант КР.2, який останній місяць зайняв лідерські позиції у США, Великобританії та Канаді.

Вчені кажуть, що найближчим часом можна очікувати сплеск захворюваності, проте навряд це буде великою хвилею. У США, де новий штам вже показав себе, спостерігається неухильне зниження кількості госпіталізацій та смертей після січневого піку захворюваності.

Дослідження японських учених підтверджують, що КР.2 менш заразний, ніж “Дженні”, хоча поширюється швидше.

Новий варіант коронавірусу під назвою Флірт зараз фіксується у близько 30% нових випадків Covid-19 у Великій Британії, і приблизно у 25% випадків – у США.

Читайте також:  У Словаччині потяг Будапешт-Прага зіткнувся з автобусом і загорівся: загинули люди (ВІДЕО)

Керівники Агентства охорони здоров’я Великобританії визнають, що поки не знають, чи є мутований штам більш заразним чи смертоноснішим за попередників. Флірт зараз прискіпливо моніторять.

Це відбувається на тлі того, що випадки Covid-19 продовжують повільно зростати, після того як рівень зараження знизився навесні.

За перші сім днів травня було зареєстровано 1985 випадків Covid-19, що на 25% більше, ніж за попередній тиждень.

Водночас понад 80% британців страждають від нежитю під час зараження. Втрата смаку або нюху – один із первинних сигнальних ознак вірусу – становить менше п’ятої частини всіх зареєстрованих симптомів.

Вірусологи використовують термін Флірт для опису цілого сімейства різних варіантів.

Читайте також:  Штрафи за носіння військової форми (ВІДЕО)

Усі вони є нащадками варіанту JN.1 Юнона, який домінував у Великобританії протягом останніх кількох місяців.

За даними американського університету Джона Хопкінса, Флірт не має нових специфічних симптомів.

Період заразності також залишається таким самим, як і попередні варіанти Омікрон.

Наразі немає жодних доказів того, що Флірт є більшою загрозою, ніж десятки штамів, які виявляли раніше.

– Генетичні мутації вірусів відбуваються постійно, і інколи викликають більш м’яку реакцію у людей, – сказала доктор Мері Рамзі, директор програм громадської охорони здоров’я Великобританії.

Міністри охорони здоров’я багатьох країн вже заявили, що не будуть вдаватися до введення локдаунів, якщо це не варіант кінця світу.

Читайте також: