fbpx
Новини світу

Уряд Словаччини відмовився звільнити міністерку, яка дозволила культурну співпрацю з росією

Словацький уряд відхилив пропозицію опозиційного парламенту щодо звільнення міністерки культури Мартіни Шимковічової, яка дозволила відомству співпрацювати з росіянами та білорусами.

Опозиційні депутати від ліберальних партій «Прогресивна Словаччина» (PS) та «Свобода і солідарність» (SaS) висловили недовіру Шимковічовій ще у лютому. На їхню думку, своїми заявами та діями міністерка непропорційно втручається у свободу культури. Вони також бачать проблему у змінах мистецьких фондів, бояться знищення їхньої публічності та незалежності.

Проте в уряді не погодилися відправити Шимковічову у відставку. Там зазначили, що міністерка культури діє згідно зі стратегією уряду на 2023-2027 роки.

Читайте також:  Орбан програв бій за Будапешт

Крім того, уряд відкинув звинувачення, що Шимковічова порушила закон про захист суспільних інтересів через виступи на проросійському онлайн-каналі TV Slovan. Кажуть, що цей ресурс не здійснює жодної діяльності з початку жовтня 2023 року.

Парламент Словаччини планує обговорити апеляцію на рішення уряду в п’ятницю, 10 травня.

Більше про Шимковічову

Майже 18 років Шимковічова пропрацювала на приватному телеканалі Markíza. А втім, у 2015 році компанія припинила з нею співпрацю після того, як вона поділилася в соцмережі постами, спрямованими проти біженців.

Читайте також:  Орбан: Жоден форінт не потрапить на допомогу ЗСУ для боротьби з нашими любими партнерами з рф

Після звільнення телеведуча стала помітним обличчям словацької дезінформаційної сцени, поширюючи гомофобні погляди, проросійську пропаганду та сприяючи антисистемним партіям.

У 2015 році політикиня стала обличчям INTV — конспірологічного телебачення без визнаного власника. Пізніше модерувала онлайн-канал Slovan разом із його засновником, ортопедом Петером Котларом. Обоє були обрані до парламенту від націонал-консервативної «Словацької національної партії». У парламенті партія має 10 представників.

Читайте також: