fbpx
Україна

СБУ повідомила про підозру у державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

Служба безпеки зібрала докази державної зради з боку прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Фігурант був частим гостем на телеканалах Медведчука, а в 2020 році втік до москви.

За матеріалами СБУ в червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання.

Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами.

На початку повномасштабного вторгнення рф Шпір став одним із основних рупорів кремля, який публічно підтримав путіна в агресивній війні проти України.

Читайте також:  На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хотіли продати в рф секретні українські розробки

А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації рф.

Встановлено, що саме він санкціонував підрив рашистами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу.

За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю «учасника спеціальної воєнної операції».

Читайте також:  Суд визнав наявність російського громадянства у колишньої топпосадовиці Мін’юсту

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

▪ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪ ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

▪ ст. 436 (пропаганда війни);

▪ ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території рф і тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також: