fbpx
Політика

Лобіст УПЦ МП спочатку визнав зв’язок з РПЦ, а потім заперечив

Нещодавня поява лобіста УПЦ МП (РПЦвУ)  Роберта Амстердама  на пресконференції викликала здивування та обурення серед журналістів. Амстердам намагався заперечити будь-який зв’язок цієї Церкви з Московським Патріархатом, стверджуючи, що УПЦ «ні разу не МП».

 Лише місяць тому, у відкритому зверненні до правозахисниці Катріни Сует та колишнього посла США з питань міжнародної релігійної свободи Сема Браунбека, Амстердам сам визнав канонічний зв’язок УПЦ МП з РПЦ. У зверненні він чітко написав: “УПЦ, хоча історично канонічно пов’язана з Російською Православною Церквою, складається із сотень тисяч вірян, які є українцями”.

Така різка зміна риторики Амстердама протягом короткого проміжку часу свідчить про його нещирість та заплутаність. Його спроби заперечити очевидне лише підкреслюють зв’язок УПЦ МП з РПЦ та ставлять під сумнів його надійність як представника церкви.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Ситуація свідчить про те, що УПЦ МП намагається приховати свої справжні зв’язки з РПЦ. Це лише підсилює підозри щодо того, що УПЦ використовується росією для просування своїх геополітичних інтересів в Україні. Наразі невідомо, як УПЦ буде реагувати на цей скандал. Однак очевидно, що слова адвоката вже завдали шкоди репутації УПЦ МП.

Це вже не вперше Амстердам плутається у власних свідченнях та говорить неправду. Раніше ДФ звернув увагу, як лобіст УПЦ МП в інтерв’ю 5 каналу не надав чітких деталей щодо свого візиту до України та з ким саме він мав зустрічі, уникаючи прозорості. Його твердження про неможливість обмежувати релігійні організації суперечать Європейській Конвенції та практиці ЄСПЛ, а твердження про незалежність УПЦ МП суперечать її статуту та фактичній залежності від РПЦ.

Читайте також:  Пропаганда "русского міра" має каратися як загроза нацбезпеці

Лобіст не навів жодних доказів, а лише необґрунтовані твердження на захист УПЦ МП. Він відмовився коментувати власних спонсорів, що підтверджує ймовірність конфлікту інтересів.

Читайте також: