fbpx
Суспільство

На КПП “Тиса-Захонь” угорці викрили “дипломатичну” контрабанду сигаретами: стало відомо дані причетних осіб

Як пишуть ЗМІ, у першому автомобілі з дипломатичною контрабандою (номерний знак WCD729), перебувала Марта Кугаївська, також дипломат.

Цьому автобусу, на відміну від героїв історії вдалося перетнути угорський кордон та збути товар в Угорщині.

З другою партією все виявилося гірше, принаймні для українських митників.

Після детального огляду автомобілю з «лівою» дипломатичною пломбою угорські митники вилучили 283 коробки цигарок марки “Compliment”, які перевозили Лариса Шмельова та Марʼян Крушельницький.

Лариса Шмельова — дружина Дмитра Шмельова, першого секретаря посольства України в Угорщині. Раніше працював в Державній прикордонній службі, начальником відділу внутрішньої безпеки східного управління, а потім офіційним представником ДПС України при посольстві Білорусії.

Зазначені автомобілі оформляла головний державний інспектор МП «Тиса» – Ганна Рудай, яка, до слова, не вперше потрапляє в подібну історію.

Читайте також:  Страшна трагедія: в угорському селі шестикласниця встромила ніж в однокласницю

За даними ЗМІ, мікроавтобус з дипломатичними номерами прямував з України. Водій та його пасажирка, яка представилася дружиною дипломата, стверджували, що не перевозять товарів, які підлягають декларуванню.

Двері вантажного відсіку були заклеєні паперовою етикеткою з українською печаткою, що засвідчує дипломатичний імунітет – вона виявилася підробкою.

Коли співробітники митниці наказали ретельно обшукати автобус, водій та пасажирка зачинилися в салоні та почали телефонувати. Скориставшись моментом, один з митників відчинив двері автомобіля через напівзакрите вікно, тож незабаром після цього зловмисник спостерігав за обшуком автобуса у наручниках.

Після відкриття вантажного відсіку було виявлено та конфісковано 141 500 пачок українських сигарет без акцизних марок у коробках, загорнутих у чорний пластик.

Читайте також:  РПЦ в Україні оголосило війну Румунській православній церкві

Водія взяли під варту, а жінці, громадянці України, було дозволено залишити місце події через її дипломатичний імунітет.

Міністерство закордонних справ України розпочало службове розслідування через затримання в Угорщині автомобіля з цигарками, який мав дипломатичне маркування. Про це стало відомо з коментаря речника МЗС України Олега Ніколенка “Українській правді”.

“МЗС України отримало інформацію про затримання на угорському кордоні мікроавтобуса на українській реєстрації. Відомо, що автомобіль перевозив коробки незадекларованих цигарок. Пасажиром була дружина співробітника одного із державних відомств, який працює в складі українського посольства в Будапешті.

Міністерство в співпраці із цим відомством розпочало службове розслідування. За підсумками поінформуємо”, – сказав Ніколенко.

Читайте також: