fbpx
Суспільство

Дмитро Корчинський: Я був вражений, коли зайшов до цієї церкви в Ужгороді 

Український філософ, драматург та духовний лідер “Братства” поділився враженнями від найстарішої церкви Ужгорода – Горянської ротонди.

Я був вражений, коли зайшов до цієї церкви в Ужгороді й побачив, що вона розписана тосканськими майстрами у XIV столітті. Гадаю, навіть до великої чуми MCCCXLVIII року.

Не знаю, чи можна зустріти їхні тогочасні розписи, ще десь на північ від Альп.

Читайте також:  Піп московського патріархату закликав українців «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів

Це найцінніша памʼятка нашого Закарпаття.

Звісно ж, з капіталізмом ніщо не зрівняється в ефективності виробництва, але якщо виробництво культури цікавить нас більше, ніж виробництво пластикових пляшок, то треба повертатися до феодалізму і рабовласництва.” – написав Корчинський в соцмережах.

Одна з найстаріших культових споруд Закарпаття розташована в Горянах – передмісті Ужгорода. Це унікальна церква Святої Анни, у якій є цегляна ротонда 11 століття. Особливістю Горянської ротонди, її справжньою окрасою служать збережені всередині розписи стін у стилі італійської школи Джотто, датовані 14 століттям. Окрім того, її архітектурне вирішення не має аналогів в Україні.

Читайте також: