Зеленський офіційно звільнив Залужного і призначив Головнокомандувачем ЗСУ Сирського

Президент Володимир Зеленський підписав указ №59/2024 про звільнення Валерія Залужного з посали головнокомандувача Збройних сил: “Звільнити Залужного Валерія Федоровича з посади Головнокомандувача Збройних Сил України”.

Валерія Залужного зняли з посади Головнокомандувача ЗСУ. Про це офіційно повідомив Зеленський у зверненні. Він оголосив, що новим головнокомандувачем ЗСУ стане Олександр Сирський.

«Він має успішний досвід захисту — провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу — Харківської визвольної операції», — зазначив президент.

Зеленський сказав, що відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. “Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці”, – заявив президент.

Він наголосив, що сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

“Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача – бойового командувача – генерал-полковника Олександра Сирського”, – сказав Зеленський.

Напередодні Залужний повідомив, що зустрівся з Зеленським. Він заявив, що задачі 2024 року вимагають «адаптуватися до нових реалій». На зустрічі було прийнято рішення про зміни підходів та стратегії. Залужний подякував команді Генерального штабу, Міноборони і Президенту.

Водночас Володимир Зеленський повідомив, що під час зустрічі обговорили, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України. Також, президент запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді.

Нагадаємо, що 27 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський призначив Валерія Залужного Головнокомандувачем Збройних Сил України. Він змінив на цій посаді Руслана Хомчака. Наступного дня був введений до складу Ради національної безпеки і оборони України.

Related Post

Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну проявив ефективність в командуванні Збройними силами України на фронті проти російських військових, що детально аналізують вітчизняні та закордонні експерти, зокрема, у журналі «Time».

23 травня 2022 увійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 за версією журналу Time.

Його називають одним з найбільш відкритих генералів, який розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів.

Валерій Залужний є представником українських вищих офіцерів, які ніколи не служили в радянській армії та не вчилися у її навчальних закладах, тому «совкова» військова модель для Залужного є зовсім чужою. Він як учасник бойових дій на сході України, позитивно ставиться до оновлення особового складу молодими людьми та відходу від радянських практик. Одним з його перших кроків на посаді був дозвіл військовим на фронті відкривати вогонь у відповідь по окупантах без узгодження з вищим керівництвом і позбавлення необхідності військовим заповнювати зайві документи.

Щодо своїх пріоритетів на посаді головнокомандувача Валерій Залужний сказав:

“Загальний курс на реформування Збройних Сил України відповідно до принципів і стандартів НАТО залишається незворотним. І ключове тут — принципи. Зміни мають відбутися перш за все у світогляді і ставленні до людей. Я б хотів, щоб ви повернулися обличчям до людей, до своїх підлеглих. Моє ставлення до людей не змінювалося протягом всієї моєї служби” — Валерій Залужний після призначення на посаду Головнокомандувача 31 липня 2021.

Залужний отримав спадок від американця українського походження Григорія Степанця. У січні головнокомандувач пожертвував усю суму на ЗСУ. На запит УП у ЗСУ підтвердили цю інформацію: «Генерал Залужний спрямував ці гроші у повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії, що підтверджено SWIFT-повідомленням банку від 5 січня 2023 року».

«Я все своє життя віддав Збройним Силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний всім, хто допомагає Збройним Силам України. І вдячний своїй родині за розуміння», – повідомив Залужний.

Leave a Comment