fbpx
Суспільство

Невідомий і унікальний маєток гетьмана Розумовського

В селі Петрівка (Ніжинський район, Чернігівська область) є церква 1838 року побудови, старовинний пам’ятний стовб та земська школа початку 20 століття – ми їх відвідували неодноразово. У 2019 році, південніше села, при дорозі на Згурівку, ми помітили кілька старих будівель і цегляну огорожу, але дослідити не мали часу. І от ми цей час знайшли – виявилося, що це кам’яниця мінімум 18 століття, і нині вона у приватній власності. При кам’яниці є кам’яна огорожа та ще одна будівля (напівзруйнована). На космічному знімку видно, що за 900 метрів від кам’яниці, в заплаві річки Супій, фактично на острові (місцева назва – Красний острів), розташоване давньоруське городище, із двома гарно збереженими земляними валами. Далі більше – аналіз карти 19 століття показав, що це була садиба чи маєток, з парковою зоною, садом і (увага!) кілометровою земляною дамбою до городища. По дамбі йшла дорога (напевне прогулянкова) а через Супій, який мав тоді інше русло, було збудовано міст.

Читайте також:  Професор Салазар – диктатура інтелігентного мізантропа (ВІДЕО)

Пізніше ми знайшли фото паспорта об’єкта радянських часів, в якому просто зазначається – кам’яниця 17-18 ст. Схоже на кам’яницю Дараганів (прямих родичів Розумовських) у Козельці. Малі вікна, товстелезні стіни. Тут точно зберігали щось цінне, можливо арсенал, чи і казну… Але це лише припущення. Інформації ніякої ми не маємо, крім тієї, що в другій половині 18 століття ці землі належали родині Розумовських. Ну а ви знаєте відношення росіян до Розумовських… Інформацію про останнього гетьмана та його брата, як і про їхні маєтки, почали приховувати або нищити ще у 19-му столітті.

Цікаво, що відкриття (відкриттям ми називаємо не власне знаходження кам’яниці – а те, що знайдено невідомий і унікальний маєток) ми це зробили під час благодійного туру на Чернігівщину. Туристи, які були із нами – теж відкривачі. А 27.01.2024 ми робимо ще один благодійний тур – Інший Переяслав та Переяславщина. Може і там будуть відкриття, принаймні для себе ви точно щось відкриєте, тому можете приєднуватись. Кому цікаво – пишіть на вайбер-вотсап-телеграм за номером 0960594773 – надішлемо детальну програму.

Читайте також: