fbpx
Без категорії

Політична мʼясорубка на президентських виборах у Словаччині

Можлива нетрадиційна сексуальна орієнтація фаворита перегонів може зіграти з ним злий жарт.

Очільник парламенту Словацької республіки Петер Пеллегріні оголосив дату майбутніх президентських виборів. Вони відбудуться 23 березня 2024 року. Можливий другий тур пройде 6 квітня 2024 р.

Очевидним фаворитом перегонів ще донедавна виглядав сам Петер Пеллегріні, який є лідером партії «Голос» (Hlas), остання посіла третє місце на парламентських виборах у Словаччині та увійшла до урядової коаліції з партіями «Smer-SD» та «SNS» . Його підримує діючий премʼєр Роберт Фіцо (лідер Smer-SD), який у своїй передвиборчій риториці використовував антиукраїнські наративи.

Головним конкурентом Пеллегріні є дипломат Іван Корчок, ще донедавна Міністр закордонних справ Словаччини. Політик з європейськими ліберальними поглядами, який добре розуміє загрози, котрі несе агресивна політика росії країнам ЄС, активний прихильник допомоги Україні у протистоянні з ворогом.

Восени політологи шанси опонентів оцінювали, у випадку виходу в 2 тур, як 60 відсотків до 40 на користь Петера Пеллегріні.

Ситуація кардинально змінилася в грудні 2023 року, коли Словаччиною прокотилися багатотисячні мітинги проти урядового «промафіозного пакету» (promafiansky balíček), який передбачає реформування законодавства у порушення норм ЄС, зменшення відповідальності за корупційні злочини та ліквідацію Спеціальної прокуратури, яка розслідує злочини у сфері корупції, фінансів, зловживання службовим становищем, тероризму та екстремізму.

Читайте також:  А ви знаєте, що у Словаччині громади категорично відмовились від реалізації проектів з вітроенергетики при плануванні своїх територій?

Ці зміни за підтримки Петера Пеллегріні урядова коаліція намагалася протягнути за скороченою процедурою.

Такої масовості протестів громадянського суспільства не очікували ні влада, ні опозиція у складі партій «Прогресивна Словаччина” (PS), “Свобода і солідарність” (SaS) і “Християнсько-демократичний рух” (KDH), яка отримала потужний козир у тиску на уряд Роберта Фіцо.

Іван Корчок не виступав на цих мітингах, але був присутнім, про що повідомили з трибуни останнього протесту в Братиславі (19 грудня 2023 р.).

Очевидно, що в 2 турі президентських виборів він отримає підтримку всього демократичного спектру політсил Словаччини.

Жорстку «підставу» Петеру Пеллегріні зробив партнер по урядовій коаліції, лідер націоналістичної «SNS» Андрей Данко.Він уже зібрав 15 000 голосів необхідних для висунення кандидатом у президенти та зробив скандальну заяву з приводу можливої сексуальної орієнтації голови словацького парламенту.

Андрей Данко сказав, що виборці мають знати орієнтацію майбутнього президента, хто буде першою леді країни, чи є в нього діти і яке походження його доходів.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Брудна, але ефективна технологія з виведення з рівноваги можливого конкурента, спрямована на отримання конкретних дивідендів у вигляді міністерських та інших посад у коаліції.

Іван Корчок засудив нападки на свого головного конкурента, заявивши, що ніхто не має права втручатись у особисте життя людини, але це тільки ще більше надало розголосу чуткам про Петера Пеллегріні.

У Словаччині де 77 відсотків громадян сповідують релігію (62 %— католики) кандидат у президенти з «голубим» шлейфом є явно контраверсійною фігурою, яка може зазнати повне політичне фіаско.

Словацьке суспільство надзвичайно розколоте.

На сьогодні опозиція знову збирає мітинги протесту.

Іван Корчок який нещодавно заявляв, що він йде у президенти щоб урівноважити владу Роберта Фіцо, радикалізував свою риторику і вже каже, що має стати противагою опонентам, які ведуть країну до конфлікту з нормами Європейського Союзу.

Сподіваємося, що Словаччина і надалі залишатиметься тією країною, яка підставила плече сусіду у найтяжчий для нього період.

Павло Федака

Читайте також: