fbpx
Україна

Громадянин рф, митрополит Марк Петровцій очолив літургію в Почаївській лаврі

В останній день старого року громадянин рф, митрополит Марк Петровцій, керуючий Хустською та Виноградівською єпархією відслужив всенічне бдіння, а в перший день Нового року очолив святкову літургію в Свято- Успенській Почаївській лаврі. Нагадаємо вам, що митрополит Марк Петровцій є громадянином російської федерації та одним із самих “упоротих” прихильників руського міра та РПЦ в так званій УПЦ мп.

В 1712-му після поразки Петра Першого в Прутському поході православні ченці монастиря прийняли юрисдикцію унійної церкви, розповідає історик Олександр Булига.

Читайте також:  З ворожого полону звільнений молодий нацгвардієць з Львівщини - Ростислав Голубець

В унійний період, за його словами, монастир активно розбудовувався за підтримки польського магната Миколи Потоцького. Зокрема, було зведено головний храм – Свято-Успенський.

У 1831 році, коли Волинь вже 38 років була у складі Російської імперії, Почаївський монастир знову віддали православним, оскільки частина ченців підтримала польське Листопадове повстання.

Читайте також:  Боти рф атакують соцмережі Закарпаття та розповсюджують ІПСО

Всіх монахів (крім одного) виселили.

“Російська влада репресувала монахів, частину вислала, частину ув’язнила, – пояснює Володимир Мороз, науковий співробітник Інституту історії церкви Українського католицького університету. – Туди завезли аж ніяк не українців. Туди завезли російських ченців, зокрема, з Курської єпархії. Вони русифікували Волинь, заперечували саме існування українського народу”.

Читайте також: