fbpx
Україна

Російські секти в Україні (ВІДЕО)

Поговоримо про досить відомі російські секти.

“АллатРа”

Датою заснування товариства з обмеженою відповідальністю “АллатРа” є березень 2011 року. В держреєстрах вказано, що ТОВ мала б займатися виданням книг.

Але в публічний простір ця організація стала потрапляти на межі 2013-15 років. В цей час з’являється відразу декілька книг про “АллатРа”, а її керівництво починає активно створювати регіональні відділення, власні інтернет-проєкти і розширювати базу прихильників.

При цьому “АллатРа” важко назвати релігійною організацією в класичному розумінні.

Віровчення, яке поширюють її керівники, є сумішшю псевдонаукових фактів, художньої літератури, раннього християнства, буддизму, індуїзму, віри в позаземні космічні істоти.

Якщо коротко, то за їхньою концепцією, колись давно “Первинний Звук” породив Всесвіт у формі кулі (космічне яйце) і на його поверхні під дією сил Аллата (первинної енергії, що породжує життєвий рух) стала утворюватися матерія. Вона, власне, і почала взаємодіяти між собою і створювати звичне нам середовище.

Вчення “АллатРа” стверджує, що Всесвіт хочуть знищити сили зла – архонти. За описом вони схожі на масонів, а їхній осередок – в США.

Перемогти їх і врятувати цивілізацію може російський цар Номо. Його біографія збігається з біографією Володимира Путіна.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

«Біле братство»

Одна з найвідоміших релігійних сект у пострадянських країнах. На початку 1990-х років Київ, Дніпропетровськ та Донецьк були заліплені зображеннями так званої Марії Деві Христос. А вбрані у біле її послідовники, співали пісень на вулицях та пророкували кінець світу і страшний суд, який буде зовсім скоро. Про секту писали газети і знімали сюжети. Могло здатися, що послідовників цього руху десятки тисяч. Самі ж вони заявляли про 144 000. У містах ширилися легенди про «братів»: що вони крадуть дітей, вміють гіпнозувати, щоб новонавернені виносили з дому цінні речі, що «білі брати й сестри» голодують і готуються до масового самогубства. І якщо надприродним здібностям мало хто вірив, а лідерка секти, що називала себе богинею, швидко потрапила в категорію лжепророків, підвищена увага ЗМІ в країні, де ще донедавна релігія була заборонена, таки сформувала думку, що «Біле братство» — організація куди всесильніша й масштабніша, аніж є насправді. Окрім спроб видавати з себе богів, «Біле братство» залишиться в історії новітньої України тими, хто спробував захопити Софійський собор у Києві і здійсніти масове самоспалення, яке вдалося відвернути, заарештувавши лідерів секти.

Читайте також:  Закарпатські соратники Орбана такі ж пособники росії, як і сам лідер Угорщини

Наша ж розповідь про те, як і чому на початку 1990-х існування такої секти взагалі стало можливим, чим насправді була ця організація, як склалися долі її лідерів, які міфи «Біле братство» лишило по собі і чому ті вкорінилися, а ще про те, що чому навіть тридцять років потому українці не готові говорити про травматичний досвід.

“Аум Сінрікьо”

Від 2000 після віроповчальних і організаційних реформ релігійне об’єднання існує під назвою «Алеф». Були принесені офіційні вибачення жертвам нападу та створено спеціальний компенсаційний фонд. Громади займаються просвітницькою, благодійною, культурною, оздоровчою діяльністю. Попри легальне існування (філії діють у 17-ти префектурах Японії), рівень суспільної недовіри до «Алеф» у японському соціумі є доволі високим: публічні акції вірян супроводжують протестні маніфестації, а діяльність організації перебуває під гласним наглядом Національної агенції поліції.

В Україні прозелітична діяльність Аум Сінрікьо успіху не мала. Малочисельним групам прихильників, попри їхнє дистанціювання від японських і московських центрів, відмовлено у реєстрації.

Читайте також: