fbpx
За кордоном Новини світу

Чехія відмовилася йти на засідання ООН на вимогу рф

Росія ініціювала термінове засідання Ради безпеки ООН через обстріл Бєлгорода, наполягаючи, що до нього причетні чеські системи озброєння і вимагаючи участі Чехії; Прага відмовилася.

Після вибухів у центрі Бєлгорода з жертвами серед цивільного населення 30 грудня перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитрій Полянський повідомив, що Росія попросила про термінове засідання Радбезу ООН.

При цьому в Міноборони Росії заявили, що під час обстрілу нібито використовували чеські снаряди РСЗВ Vampire.

“Ми наполягаємо на присутності Чехії для пояснень, чому боєприпаси цієї країни застосовуються для вбивства цивільних у Бєлгороді”, – додав Полянський.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у відповідь назвав твердження Москви пропагандою та заявив, що Прага не братиме участі в засіданні.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

“Ми відмовляємося, щоб Росія будь-куди викликала нас. Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Ми будемо раді прийти на засідання, коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ”, – заявив він.  

Згодом опублікували також офіційну відповідь заступниці чеського постпреда при ООН. 

“Чехія висловлює жаль з приводу кожного втраченого життя через протиправну і беззмістовну агресивну війну Росії, яку вона веде проти України вже майже два роки. Лише Росія є відповідальною за десятки тисяч жертв з обох боків”, – йдеться у ньому.  

Читайте також:  А ви знаєте, що у Словаччині громади категорично відмовились від реалізації проектів з вітроенергетики при плануванні своїх територій?

“Росія неодноразово використовувала майданчик Радбезу ООН для поширення дезінформації і пропаганди щодо війни. У нас немає причин вважати, що сьогоднішній брифінг буде якось відрізнятися, тож Чехія не братиме участі. Чітка і тривала позиція Чехії – що Росія має негайно припинити цю війну і вивести війська з усієї території України. Це єдиний шлях до справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН”, – зазначають у листі. 

Нагадаємо, 30 грудня у Росії повідомили про 20 загиблих і понад сотню постраждалих через обстріл міста.

Читайте також: