fbpx
Суспільство

На Львівщині шукають гроші на реставрацію церков XVII століття

У Львівській області є три пам’ятки архітектури національного значення, які потребують першочергових аварійних робіт. За словами голови обласної комісії з питань збереження спадщини Івана Щурка, наразі гроші з обласного бюджету на це не передбачені, бо некритичні витрати обмежені.

Наскільки необхідно провести реставрацію та чи знайдуть на це гроші, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Церква Богоявлення Господнього у Кугаєві — пам’ятка архітектури національного значення, збудована в 1693 році. Голова обласної організації товариства охорони пам’яток Андрій Салюк займається збереженням споруди із 2011 року.

“На жаль, покрівля протягом багатьох років затікала, погнили балки самої конструкції. У вузлах, замках і в бабинці з лівого боку дуже сильно послабилися, й через це церква хилиться, вона може просто впасти”, — каже Андрій Салюк.

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму звернулася до обласної адміністрації щодо грошей на реставрацію церков, каже голова комісії Іван Щурко. Йдеться про храм у Кугаєві та церкву в селі Кліцко.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

“Там було кілька спроб розпочати реставраційні роботи. Ті спроби були невдалі або через підрядника, або через інші обставини. Там була пожежа, при чому так виглядає, що там був навмисний підпал і були певні помилки припущені”, — розповів Іван Щурко.

За його словами, розписи в дерев’яній церкві в селі Ісаї потребують консервації. Храм XVII століття цьогоріч відреставрували, але дерев’яні бруси були вологими через зруйновану покрівлю, через що фарба частково почала лущитись. Загалом для робіт на цих трьох об’єктах потрібно близько 12 мільйонів гривень.

“На жаль, депутати на один рівень непершочерговості поставили і роледроми, і дороги, які ведуть в нікуди, і пам’ятки архітектури національного значення. Бачу, як знищуються пам’ятки внаслідок обстрілів, вибухів, пожеж і тому подібне. Ми не можемо собі дозволити тут, у межах Львівської області, котра має найбільшу кількість пам’яток, не можемо собі дозволити втрачати через байдужість”, — каже Іван Щурко.

Читайте також:  Давній палац графів Винницьких в Урожі біля Нагуєвич

З такою пропозицією голова комісії планує звернутись до депутатів облради під час наступної сесії. Також він звернувся до військової адміністрації.

Директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько каже, що департамент виготовив проєктну документацію, але не може почати реставрацію без виділених коштів:

“Справді департаментом є виготовлена проєктна документація на реставрацію тих об’єктів. Ми готові приступити, але у зв’язку із скороченням ресурсу обласного бюджету поки що кошти на реставрацію цих об’єктів не передбачені. Враховуючи, що ми маємо усі документи, можливо ми будемо просити міжнародні фонди, грантові кошти будемо пробувати залучити, щоб ці об’єкти якимось чином врятувати або спробувати розпочати на них роботи”.

За словами Олени Василько, наразі обласний бюджет ще не затвердили, це мають зробити до кінця року.

Читайте також: