fbpx
Економіка

На Закарпатті мешканець Житомира намагався вивезти валюту в республіку Словаччина

Сьогодні вночі (26.12) на митному посту “Ужгород-автомобільний” інспектори-пошуківці управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці запобігли незаконному переміщенню через українсько-словацький кордон не задекларованих валютних коштів.

Порушником виявився 36-річний житель Житомира, який, виїжджаючи на позашляховику з України, під час митного контролю свідомо обрав «зелений коридор». Своїми діями чоловік демонстрував, що дотримується порядку переміщення товарів через митний кордон України. Під час усного опитування вказав про наявність у нього валюти в кількості 10 тис євро.

Однак, закарпатські митники засумнівалися у доброчесності співвітчизника, і на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків скерували транспортний засіб для проведення ретельної перевірки.

Читайте також:  А ви знаєте, що у Словаччині громади категорично відмовились від реалізації проектів з вітроенергетики при плануванні своїх територій?

Відтак, в одній із валіз, що знаходилися у багажному відділенні автомобіля, інспектори-пошуківці виявили серед особистих речей ще 10 тисяч доларів. За словами водія, про значну кількість валютних коштів він «забув», бо вони належали його дружині, яка не поїхала з ним до Євросоюзу.

Таким чином, чоловік намагався перемістити через кордон валюту, що в загальному становить майже 800 тис грн і значно перевищує дозволену до вивезення норму готівки для однієї особи, а також підлягає обов’язковому декларуванню.

Принагідно нагадаємо, що згідно з вимогами законодавства, без письмового декларування дозволяється переміщувати через кордон валютні цінності у сумі, що не перевищує 10 тисяч євро в еквіваленті на одну особу. Крім цього, чоловік не надав жодних документів, що підтверджують зняття даної готівки з власних банківських рахунків.

Читайте також:  Закарпатська журналістка Кобулей привітала попа-сепаратиста Дмитра Сидора з Днем Народження

Тож, за порушення порядку проходження митного контролю в зоні спрощеної смуги (зелений коридор) та переміщення валютних цінностей, що перевищує суму для обов’язкового письмового декларування, відносно гр.України складено протокол за ч. 1 ст. 471 Митного кодексу України. Не задекларовані 10 тис доларів вилучено.

Санкція правопорушення передбачають накладення штрафу в розмірі 20% від суми, що перевищує дозволену законодавством України для переміщення валютних цінностей без письмового декларування.

Читайте також: