fbpx
Економіка Міжнародна економіка

Чехія схвалила фінансові виплати для українців, які повертаються додому

Чеський президент Петр Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, що виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Ключове положення поправки передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

Водночас закон передбачає також надання фінансової підтримки біженцям зі статусом тимчасового захисту під час їхнього повернення в Україну. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд Чехії.

Читайте також:  У Чехії засудили прокремлівську активістку, яка закликала до "деукраїнізації"

Біженці зможуть звернутися по таку допомогу лише раз і не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії завдяки тимчасовому захисту, тобто до кінця 2024 року.

Якщо пізніше ці люди захочуть отримати довгострокову візу в Чехії, вони повинні будуть спочатку повернути половину суми, яку їм надав чеський уряд для повернення додому.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Станом на жовтень повідомлялось, що у Чехії перебувають 359 тисяч біженців із України, з яких близько 115 тисяч легально влаштувались на роботу.

Раніше цього року Чехія також посилила умови виплати допомоги українським біженцям задля економії коштів у бюджеті.

Читайте також: