fbpx
Вагітність та пологи Здоров'я

Рак грудей під час вагітності

Одночасне збільшення кількості жінок, плануючих вагітність після 30-35 років, і зниження віку пацієнток, що захворюють раком молочної залози, закономірно призводить до зростання числа вагітних і годуючих жінок, що зіткнулися з онкологією.

Складність діагностики патології із-за фізіологічних процесів, супроводжуючих період виношування плоду, психологічна неготовність почути невтішний діагноз і інші причини призводять до виявлення раку грудей на пізніх стадіях. Проте мамолог Бондар склав декілька рекомендації, визначальна діагностика і лікування раку грудей під час вагітності.

Причини розвитку захворювання
Генетичними мутаціями обумовлюється 5-10 випадків розвитку онкології. У пацієнток новоутворення з’являються на тлі дисгормональних станів, дії несприятливих чинників, послаблення імунітету.

Ракові пухлини зазвичай виникають до вагітності, їх зростання прискорюється із-за вагітності і супутніх фізіологічних змін.

Які чинники провокують рак грудей під час вагітності
Мамолог Бондар Олександр Вадимович дотримується думки, що чинниками, що провокують швидкий розвиток раку грудей при вагітності, є:

– Гормональні зміни. Рак грудей, що виявляється, у жінок більш ніж в 70 випадках – естрогено-залежний. Під час вагітності рівень естрогену збільшується в рази для підготовки грудей до лактації. Гормональна стимуляція прискорює зростання ракових клітин;

– Погіршення імунітету. З генетичної точки зору плід сторонній організму матері, через що імунна система вагітної жінки перебудовується з метою зменшення відторгнення. В результаті імунна система гірше реагує на клітини, що перероджуються.

– Прискорене зростання ракових пухлин у вагітних обумовлене активною дією естрогену і зниженням імунітету.

Перші ознаки раку грудей під час вагітності
Характерними скаргами вагітних пацієнток є:

– Збільшення розмірів молочної залози;
– Виявлення щільних, хворобливих мас в тканинах грудей;
– Ассиметричные ущільнення і набрякання молочних залоз;
– Дискомфорт в області соска;
– Больовий синдром в стані спокою;
– Збільшення лімфатичних вузлів з одного боку.
– Шкірні симптоми не виявляються.

Симптоми раку грудей у вагітних
Під час вагітності виявити рак грудей украй складно із-за характерних фізіологічних змін, проте існує ряд маркерних ознак і симптомів, на підставі яких ставиться діагноз. Про розвиток онкології свідчить поява в молочних залозах вузлів або ущільнень, тяжкості і болів. Може ассиметрично змінюватися форма грудей, на шкірі проявляються набряки, нерівності, ділянки втягнень.

В області сосків може діагностуватися колення, біль, виділення сукровиці. При появі метастазів в області пахви фіксується збільшення лімфовузлів над і під ключицею.

Фіксуються ознаки інтоксикації організму – зниження ваги, втрата апетиту, слабкість, швидка стомлюваність, – характерні для термінальних стадій патології.

Читайте також: