fbpx
Економіка

Комбат ДРБ “Сонечко” ГУР МО України Руслан Каганець про енергетичну безпеку під час війни

Останні тижні я на Донбасі, і тут, скажем так, світло зникає трохи частіше ніж в Києві. І ставлення до нього інше.

А вчора взагалі було бінго: внаслідок чи обстрілу, чи збою на ТЕЦ – 500 населених пунктів Донбасу залишились на декілька годин без світла.

На Донеччині працює по суті одна велика вугільна станція. Її ледь не щодня обстрілюють. По ній раз попав — і область як мінімум на кілька годин без світла. А то і більше.

Інша справа вітряки. Чи сонячні електростанції. Щось невелике і не сконцентроване в одній точці, куди вистачить одного снаряду. Такі я недавно бачив між Краматорськом і Словʼянськом.

І от почитавши Інтернет зрозумів, що недавно пропустив новини про початок будівництва найбільшої вітряної електростанції в Миколаївській області. Це кілька гектарів величезних вітряків.

Судячи з того, що пишуть – це якийсь мегакрутий проект з данцями, і мені це дуже подобається. Особливо те, що вітряки не так і легко пошкодити))

Станцію планує будувати ДТЕК Ахметова разом з данцями. Коштує вона 450 млн євро. Пишуть, що уряд Данії уже попередньо погодив проєкт і готовий взяти на себе гарантії військових ризиків.

Такі проекти принесуть купу позитиву для регіону. Як мінімум погасити Одесу й Миколаїв окупанту буде складніше. Ну і знову ж таки – інвестиції — це те що потрібно країні під час війни.

Читайте також: