fbpx
Новини світу

У Румунії починається навчання українців на F-16

У Румунії починається навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Вказано, що міністр оборони Румунії Анджел Тилвар разом із нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен у понеділок, 13 листопада, відкривають Європейський навчальний центр винищувачів F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де пройдуть навчання українських пілотів.

Навчання у центрі, розташованому за 150 кілометрів на схід від Бухареста, триватимуть принаймні шість місяців.

Також повідомляється, що компанія Lockheed, яка виробляє F-16, надала інструкторів і технічний персонал для проведення навчань.

Нагадаємо, тиждень тому Нідерланди відправили до Румунії п’ять винищувачів F-16 (у версії F-16 Block 20 MLU) для навчання українських пілотів. Румунські журналісти непередодні показали номери літаків, що прибули на авіаційну базу Лейтенант авіації Георге Мочорніце для навчання українців. 

Передані літаки версії Block 20 MLU є еквівалентом Block 50/52. Вони відносно нові — роки випуску від 1986 до 1991-го.

Читайте також:  У Німеччині зарізали двох українців, підозрюваний – громадянин росії

З винищувачів стерли знаки Повітряних сил Нідерландів, тому в соцмережах припускають, що саме ці літаки F-16 в майбутньому передадуть Україні. Однак раніше стало відомо, що тренувальні F-16 будуть залишатися у власності Нідерландів.

Міністерство оборони Румунії надає для навчання українців 86-у авіабазу, навчальні засоби та підтримку для українських пілотів, Нідерланди передали літаки F-16, а компанія Lockheed Martin — інструкторів та технічне обслуговування.

Винищувач F-16 версії Block 20 MLU — це повноцінний багатофункціональний літак.

Він пройшов модернізацію та у порівнянні зі старшими версіями. Зокрема, він має нову авіоніку, включно із заміною радіолокаційних засобів. F-16 версії Block 20 MLU може виявляти цілі за 150 км, а для для противника літак залишається малопомітним.

У Повітряних силах України заявили, що пілоти почали проходити практичне навчання на F-16 уже у повітрі.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Данія розпочала навчання вісьмох українських пілотів на винищувачах F-16 ще влітку. Про це повідомляло агентство Reuters з посиланням на збройні сили Данії 22 серпня.

«Вісім пілотів прибули на данську військову авіабазу в Скрідструпі разом із 65 військовослужбовцями, яких навчать обслуговувати літаки», – йшлося в повідомленні.

Відомо, що Данія поставить Україні 19 винищувачів F-16 і перші шість із них – в кінці поточного року. Загалом країна зараз має 43 літаки F-16, але з міркувань безпеки не повідомляється, скільки з них перебувають в експлуатації.

Також Нідерланди оголошували, що дадуть Україні 42 винищувача F-16. Вони будуть передані після тренування українських пілотів та інженерів.

Читайте також: