fbpx
Право

За якими документами можуть виїхати за кордон чоловіки, що є непридатними або обмежено придатними до військової служби?

Перетин кордону

Оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Відповідно законодавець у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зазначає категорію осіб, які мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. А постанова КМУ від 27.01.1995 № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» відповідно дає право перетину кордону цій категорії осіб.

Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Відповідно на кордоні спеціально уповноважена особа буде вивчати, серед іншого, такі військово-облікові документи особи:

  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного,
  • військовий квиток.

В цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Для представників, наприклад МВС, СБУ є свої накази, які передбачають порядок визнання непридатними до військової служби. У таких осіб може бути довідка ВЛК, де теж зазначено про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Стаття підготовлена по матеріалам Я и Закон.

Читайте також: