fbpx
Право

Оформлення відпустки під час воєнного стану

Відпустка

Протягом воєнного стану, щорічні основні відпустки надаються згідно з графіком відпусток, але враховуючи обмеження, запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі-Закон).

Законом обмежена тривалість щорічної основної відпустки, а саме вона надається на 24 календарні дні.

Це не означає, що працівники, які мають право на щорічну основну відпустку більшої тривалості, втратять право на її частину, що перевищує 24 к.д. Після завершення дії воєнного стану, можна буде оформити невикористану частину відпустки.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Також відповідно до Закону, роботодавець має право під час воєнного стану відмовити у щорічній або іншій відпустці працівникам об’єктів критичної інфраструктури, окрім відпусток:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Щодо щорічної оплачуваної відпустки посадових осіб ОМС та держслужбовців, роз’яснення надало Міністерство розвитку громад та територій України (лист від 12.04.2022), та Національне агенство з питань державної служби (лист від 25.03.2022)

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

В роз’яснені зазначено, що  ч.1 ст. 12 Закону №2136-ІХ не застосовується до оформлення щорічної оплачуваної відпустки посадових осіб ОМС та держслужбовців, так як оформлення їм відпусток регулюється спеціальним законодавством.

Читайте також: