fbpx
Право

Уточнено порядок бронювання працівників в умовах воєнного стану

Бронювання військовозобов’язаних

Відповідно до Закону України “Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку” передбачено таке поняття, як бронювання. Бронювання військовозобов’язаних – це надання їм відстрочки від мобілізації строком до 6 місяців.

Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Це стосується зокрема і відповідних сфер управління та галузей агропромислового сектору національної економіки щодо задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, національної економіки та забезпечення життєдіяльності населення в умовах особливого періоду.

З уточненням Порядку бронювання військовозобов’язаних, можливо ознайомитись на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України за посиланням.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Яка процедура бронювання?

  • Зацікавлений орган, підприємство подає до профільних органів державної влади, інших державних органів, пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням щодо виконання таким підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (дата та номер рішення органу виконавчої влади та місцевого самоврядування про доведення (встановлення) мобілізаційних завдань (замовлень), а також дата та номер укладеного договору щодо їх виконання тощо).
  • Орган державної влади, інший державний орган подає Мінекономіки пропозиції щодо бронювання (узгоджену з Міноборони).
  • Мінекономіки узагальнює подані пропозиції, протягом 1 робочого дня ухвалює відповідне рішення.
  • Мінекономіки надсилає копію рішення Міноборони, а також держоргану, що подав пропозицію.
  • Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки.

Коли бронь анулюють?

  • Закінчення строку її дії;
  • Завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань населення;
  • Ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;
  • Звільнення військовозобов’язаного.

Якщо документи подали, але відповідь не отримали, необхідно:

  • перевірити підприємство у наказах Мінекономіки;
  • зателефонувати до Мінекономіки;
  • подати документи ще раз.
Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Звертаємо увагу, що відповідь на звернення від Мінекономіки приходить адресно, на електронну адресу вказану у листі.

Бронювання водіїв має свої особливості:

  • Заброньовані водії мають право виїжджати за кордон. Відповідальність за повернення водія на територію України після виконання перевезення лежить на перевізнику;
  • Стосується водіїв, які здійснюють: міжнародні вантажі перевезення; перевезення для потреб Збройних Сил України; перевезення медичних вантажів; вантажів гуманітарної допомоги;
  • Для бронювання водіїв потрібно звернутись до Мінінфраструктури або військової адміністрації;
  • Документи розглядаються протягом 2 годин;
  • Рішення про бронювання надсилається до Адміністрації прикордонної служби для врахування під час виїзду в Україну громадян України.

Також, Наказом Міненергетики від 27.02.2022 р. за № 93, визначино перелік посад та професій, що підлягають бронюванню у воєнний час на об’єктах паливно-енергетичного комплексу.

Звертаємо увагу, якщо рішення про бронювання працівника прийшло після його мобілізації, він вже не може бути відкликаний, так як така процедура не передбачена законодавством.

Читайте також: