fbpx
Вторгнення Росії в Україну

Росія відповідатиме за свої злочини в Україні

агресія Росії

Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю Володимиру Полуєву розповів про декілька алгоритмів притягнення Російської Федерації до відповідальності за свої злочини.

Перший –  це кримінальні провадження в середині нашої країни. На сьогоднішній день за повідомленням Генеральної прокуратури в Україні запроваджено понад 1000 таких проваджень.

В межах кримінальних проваджень точно найпростіше зібрати докази та задокументувати усі злочини які вчинені військовослужбовцями Російської Федерації на території України. Робота зі збору доказової бази триває з залученням усіх відповідних органів. Наразі навіть судові експерти з Франції будуть допомагати Україні в зборі доказової бази. Також створена міжнародна слідча група, яка досліджує факти воєнних злочинів на території України.

Читайте також:  На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хотіли продати в рф секретні українські розробки

Другий – це кримінальні провадження, які зараз порушені в інших країнах східної Європи.

Третій – це міжнародний кримінальний суд, який має універсальну юрисдикцію щодо злочинів проти людяності, злочинів геноциду, воєнних злочинів.

Також, є четвертий потенційний алгоритм, який ще не розроблений до кінця, а саме створення окремого трибуналу над злочинами вчиненими Російською Федерацією, щодо злочину агресії.

Читайте також:  СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів

Для створення окремого трибуналу потрібна згода чим більшої кількості країн, укладання міжнародного договору який це регулюватиме, імовірніше ратифікація цього договору країнами членами, логістика та інші. Це достатньо складний та довгий процес. Але у будь якому разі ключову роль відіграє доказова база, збором якої зараз займаються всі відповідні служби.

Стаття підготовлена по матеріалам Україна 24.

Читайте також: