fbpx
Популярне

Стало відомо, яким буде максимальне відшкодування за зруйноване чи пошкоджене житло

Максимальна сума компенсації за знищене внаслідок російської агресії житло не перевищуватиме вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомості. Вартість 1 м2 площі будуть рахувати за методикою, яку розробить уряд.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на співавтора законопроекту про відшкодування зруйнованого та пошкодженого житла зареєстрованого у Верховній раді України від 24.03.2022 року за №7198 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39283), голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк.

“Розмір компенсації за знищений об’єкт будівництва, щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна (квартири, іншого житлового приміщення) визначається пропорційно до відсотка коштів, які фактично сплачені одержувачем компенсації за відповідний об’єкт”, – додала вона.

Читайте також:  Закарпатські волонтери розпочали виробництво "мишоловок" для військ рф

У законопроекті також передбачили, що власники зруйнованого житла матимуть змогу самостійно обрати, де отримати нове житло. Проте населений пункт, де раніше проживала людина, і той, де хоче отримати нове житло, повинні бути пропорційними за певними характеристиками. Зокрема за кількістю населення.

“Вартість квадратних метрів у мегаполісі та в невеликому місті суттєво різняться. Тому щоб держава могла компенсувати вам втрачене житло – потрібно вибрати населений пункт, схожий на той, де ви жили раніше. Якщо людина з невеликого містечка все-таки захоче жити, наприклад, у Києві – ми передбачили механізм доплати за житло. Але у нас є віра, що люди здебільшого повертаються до своїх будинків”, – сказала глава політсили.

Читайте також:  Мережа УПЦ-ФСБ: листування священників, лобі за кордоном і "релігійні" псевдожурналісти (ВІДЕО)

Шуляк також розповіла, що джерелами для фінансування програми відшкодування є фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку із збройною агресією РФ; міжнародна технічна та зворотна або безповоротна фінансова допомога; інші джерела, які не заборонені законодавством.

“Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку із збройною агресією російської федерації вже діє як офіційний рахунок, відкритий у Національному банку України, отримувач – Міністерство інфраструктури України”, – зазначила політик.

Статтю підготовлено по матеріалам РБК-Україна.

Читайте також: