fbpx
Економіка

НБУ зберіг облікову ставку 6%

Нацбанк України

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%, але готовий її підвищувати, якщо інфляція буде занадто високою. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За підсумками 2020 року інфляція становила 5% (це центральна точка встановленого НБУ цільового діапазону 5% ± 1 в. п.), але в цьому році, за прогнозами Нацбанку, вона прискориться до 7%.

«Прискорення інфляції в першому півріччі зумовлюватиметься жвавим споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв та гіршим торішнім врожаєм сільськогосподарських культур. Крім того, зростуть виробничі витрати бізнесу, зокрема на оплату праці. Темпи зростання адміністративно-регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби та подорожчання електроенергі», – йдеться в повідомленні.

В другому півріччі 2021 року дія цих чинників мала б вичерпатися, і уже в першій половині 2022 року загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон.

В 2022–2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі в 5%.

Зважаючи на присутність проінфляційних факторів, а також слабку інвестиційну активність та пригнічені настрої бізнесу на тлі посилення карантину, правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку незмінною, але попередило про можливість її підвищення.

«Національний банк бере до уваги погіршення інфляційних очікувань наприкінці минулого року, а також посилення фундаментального тиску на ціни з боку споживчого попиту. Якщо вплив цих факторів посилюватиметься та не буде компенсований іншими факторами, зокрема суттєвим припливом капіталу, Національний банк підвищить облікову ставку. Це дасть змогу стримати прискорення інфляції в 2021 році та повернути її до цілі в 5% у 2022 році», – додали в НБУ.

Читайте також: