fbpx
Право

Конституційний суд України відповів на заяву Венеціанської комісії

Відповідно до висновку Венеційської комісії та Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи рішення Конституційного Суду України №13-р/2020, попри критичні зауваження до його мотивації, є легітимним та таким, що підлягає виконанню. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

«Вказані авторитетні органи Ради Європи не дійшли висновку про необхідність зміни складу суддів Конституційного Суду України. Навпаки, вони наголосили, що органи державної влади повинні поважати конституційну роль Конституційного Суду України та мають виконувати його рішення», – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Підкреслюється, що окремі політики у засобах масової інформації подають своє трактування висновку Венеційської Комісії у вигідному їм світлі, викривлюючи при цьому справжню сутність його змісту.

У КСУ визнали, що висновок Венеціанської комісії містить низку критичних зауважень до рішення КСУ, зокрема, щодо аргументації в мотивувальній частині, порядку вирішення конфлікту інтересів по заявленим відводам суддів, можливих наслідків щодо прийнятого законодавства по боротьбі з корупцією та інших питань. 

Раніше стало відомо, що Венеціанська комісія вважає, що Конституційний Суд України необхідно реформувати і деполітизувати.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

10 грудня голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо звернувся до Верховної Ради із закликом вирішити ситуацію з рішенням Конституційного Суду.

Президент Володимир Зеленський подякував Венеційській комісії та її голові Джанні Букіккіо за рішення щодо Конституційного Суду України.

Нагадаємо, 28 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Читайте також: