fbpx
Політика

Стало відомо, як в Україні будуть виходити з конституційної кризи

засідання по КСУ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, представники уряду, парламенту, Офісу Президента, правоохоронних органів, очільники НАБУ та НАЗК, міжнародні партнери України та президент Володимир Зеленський провели нараду щодо проблемі навколо КСУ.

«Ця криза вже призвела до дуже серйозних наслідків. Нам коштувало значних зусиль, аби після цього рішення остаточно не втратити підтримку наших міжнародних партнерів, зокрема МВФ, Світового банку та інших інвесторів. Ті, хто брехав у деклараціях за 2017, 2018, 2019 роки, вже не будуть покарані. Робота із запобігання корупції на сьогодні залишається на паузі», – зазначив український глава.

Читайте також:  Новий піар-підхід до росту рейтингів в угорських праворадикалів

Він акцентував увагу на необхідності максимально швидко підготувати та подати зміни до чинного законодавства України з метою подолання конституційної кризи.

Президент закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей.

«Кримінальна відповідальність за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом», – підкреслив Зеленський.

Читайте також:  Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну

Єрмак пояснив, що для виходу з кризи вирішили зробити три кроки:

  1. Відновлення кримінальної відповідальності за навмисне ненадання декларації чи надання неправдивих відомостей у деклараціях.
  2. Відновлення повноважень НАЗК щодо моніторингу електронного декларування та врегулювання питання декларацій суддів.
  3. Врегулювання питання утворення НАБУ та забезпечення гарантії діяльності його директора

Читайте також: