fbpx
Право

Закон про штрафи за відсутність масок отримав підпис президента

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який Верховна Рада ухвалила 6 листопада 2020 року.

Закон передбачає штрафи за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно.

Штраф складе від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 255 грн).

Також ті самі дії, якщо вони вчиненні особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, визначеними підпунктом “а” пункту 1 частини першої статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти (1700 – 2550 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

Штраф може стягуватися на місці вчинення адміністративного порушення за допомогою безготівкових платіжних пристроїв. Накладати штрафи можуть органи внутрішніх справ, Національна поліція, уповноважений орган охорони здоров’я, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Читайте також: