fbpx
Події Політика Популярне

Як протидіяти злочинним діянням влади та запобігти знищенню лісів в Ужгороді?

Раніше ми вже публікували матеріали про схеми незаконного виділення земельних ділянок в Ужгороді, які отримали значний резонанс як на місцевому рівні так і на рівні профільних комітетів Верховної Ради України стосовно незаконного знищення лісополоси в м. Ужгороді. Проте, незважаючи на це, місцева влада Ужгорода продовжує розглядати питання щодо подальшого виділення ласомих земельних ділянок на “піджаків” під “кураторством” силових структур Закарпаття.

Якого принципу дотримуються депутати ужгородської міської ради: сили закону, чи закону сили грошей? Як помідомляє ГО «Простір молоді», завтра,10.09.2020, та 15.09.2020 на сесії міської ради депутати всупереч закону без затвердженого генерального плану спробують роздати земельні ділянки державного лісового фонду на самому руслі річки Задолинка, а також 2 га землі майбутнього парку “Радванка”. Хоча за словами мера, вже готується проектна документація для створення цього парку. 😲 Подібного прецеденту Україна мабуть ще не бачила. Земельна комісія рекомендувала до продажу ці земельні ділянки незалежно від незаконності цього рішення. ❗️Вже були подані відповідні запити до Генеральної прокуратури, міністерства екології, Держгеокадастру, МВС та інших органів . Рекомендуємо офісу Президента України взяти це питання під особистий контроль!😏 Зі свого боку, ми гарантуємо, що кожен ужгородець дізнається імена депутатів-бариг, а також партій, у чиї кольори вони вдало перефарбувались перед виборами.🔥
ГО “Простір молоді” закликає всіх небайдужих ужгородців приходити на сесії о 10:00, буде гаряче!


Нагадаємо, що ужгородська міська влада роздає ділянки в лісу, який якимось дивним чином ще зберігся в місті. Буковий віковий ліс, який за архівними документами належить до державного лісового фонду влада та корумповані державні органи місцевого рівня вважають чагарником, тому за стандартною схемою ділянки виділяють на псевдоатошників, які потім продають ділянки і діляться з силовими структурами, які стоять за цим свавіллям.

Читайте також:  На Закарпатті трапилася смертельна аварія

Тенденція до роздачі ділянок в лісі та за межами детального плану території добре видна на малюнках, наведених нижче з посиланнями на публічну кадастрову карту України та сайт Ужгородської міської ради:

Ви також вважаєте ці ділянки з віковими дубами і буками до 30 метрів заввишки чагарником?

Вздовж вулиць Букова та Запорізька, через ділянки, які виділяються в приватну власність протікає річка Задолинка. Влітку, коли нема дощей, це велевличкий струмочок, проте після дощів, зоврема навесні річка Задолинка виконує дуже важливу функцію – вона збирає всю дощову воду та воду після танення снігів з лісового масиву площею понад 120 га лісу, а також з вулиць Запорізька, Лісова, Букова, Собранецька , частково мкрн Червениця, та нового кварталу забудови компанії “Гозда ” біля пам’ятника героям .

Її пропускна спроможність – 9 тис. тон води в годину. Тим самим, вона оберігає цей район від затоплень. Ще одна її особливість – це те, що вона утворює невеликий ставок, який слугує єдиним місцем на великій території для водопою диких тварин, таких як серни, кабани, лисиці, рись та дикі кішки.

На жаль, скоро це може змінитись. Адже, на наступній сесії міської ради деякі «порядні» правоохоронці і прокурорчики під ширмою АТОвців хочуть приватизувати собі ласі шматки біля самісінького кордону на руслі річки Задолинка. Так як русло річки знаходиться на 3 метри нижче сусідніх ділянок, то для того аби тут щось побудувати, треба підняти рівень землі на 3 метри. У зв’язку із рельєфом місцевості, відвести русло річки Задолинки та ставка – неможливо. Це призведе у свою чергу до затоплення декількох вулиць, а також знищенню дикої фауни Ужгорода.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

Ініціативна група вже направила відповідні запити до лісового та водного господарств. Колективне звернення мешканців цих районів направлено, також, до мера Ужгорода з вимогою припинити порушення вимог Водного, Лісового та Земельного кодексів України при виділенні земельних ділянок на руслі річки та на землях лісового фонду, а також про незаконність надання земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам без плану зонування або детального плану території, тобто з порушенням вимог ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Яка може бути альтернатива? Так як приватизація русла річки категорично заборонена, ми пропонуємо розчистити цю річку разом зі ставком для запобігання заболочуванню, а також створити тут перший в історії Ужгорода ЛІСОПАРК! Тут можна облаштувати місця для кемпінгу як для ужгородців, так і для гостей міста. Тут чудово би вписались велосипедні доріжки, адже тут можна кататись на великій території понад 70 га лісу.
Поділіться цим постом, якщо ви теж вважаєте, що Ужгороду потрібні парки та зберегти дику природу для наступних поколінь!

За матеріалами ГО «Простір молоді»

Читайте також: