В Україні замість 465 районів буде сформовано 100, – Геннадій Зубко

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив, що в Україні назріла необхідність прийняти закон про засади адміністративно-територіального устрою, який сформує вже базовий рівень – громади і середній (субрегіональний) рівень – райони.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Зокрема, він вважає, що райони повинні бути самодостатні, потужні. Не 465 маленьких районів, як зараз, які вже передали свої повноваження на об’єднані громади і не знають, чим займатися. А повинно бути 100 великих районів з населенням не менше ніж 150 тисяч людей.

«Нам потрібно ухвалювати закон щодо планування територій. Бо для того, щоб дати їм можливість розпоряджатися земельними ресурсами, громади потрібно зобов’язати планувати свою територію, щоб кожний інвестор бачив, скільки є землі, якої землі, скільки є соціальних об’єктів, де він може розмістити свій бізнес, які галузі саме в цій громаді можуть розвиватись», – розповів Геннадій Зубко.

Related Post

Також він додав, що потрібно удосконалити виборче законодавство місцевого рівня.

«Нам потрібно ухвалити окремий закон щодо виборів до органів місцевого самоврядування. Ми, коли розробляємо великі виборчі кодекси і змішуємо одне з іншим, потім не можемо розібратися, де тут правила щодо Парламенту, а де по місцевому самоврядуванню. І ще одне дуже важливе питання – це відкриті громадські бюджети. Тому що для нас важливо, щоби була прищеплена практика звітування щодо місцевого самоврядування про використання коштів перед своїми громадянами», – резюмував Віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України», відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, зобов’язаний у серпні знизити ціну природного газу для населення ще на 265 грн за тисячу кубічних метрів.

 

Leave a Comment