fbpx
Економіка

В Україні почали нараховувати пеню за комуналку

В Україні почали нараховувати Пеню за борги по оплаті за жилищно-комунальні послуги, які утворились після першого травня, коли набрали чинності нові норми закону про ЖКГ.

Відповідно до статті 26 закону, розмір пені має бути встановлено в договорі з постачальником. Але він не може бути вище 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

“Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги”, – йдеться в тексті закону.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ оприлюднило роз’яснення, згідно з яким “пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, яка утворюється з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг”.

“Пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені з 01.05.2019”, – йдеться роз’яснення Мінрегіону.

Читайте також: