fbpx
Політика

У справах Майдану має бути більший прогрес: Петро Порошенко зробив важливу заяву

Президент України Петро Порошенко під час телевізійних дебатів на «Суспільному телебаченні» заявив, що треба завершети розслідування у справах Майдану та передачі всіх матеріалів до суду.

Про це повідомляє сайт президента України.

Водночас він застеріг від ризиків знищення цих справ, у зв’язку зі зміною влади.

«По-перше, я дуже дякую, що все таки надії, що справи будуть доведені до кінця, пов’язані саме зі мною. Бо ризики у зв’язку зі зміною Президентів, що справи Майдана будуть знищені, насправді існують», – сказав Петро Порошенко, відповідаючи на запитання коли рідним Героїв Небесної Сотні можна сподіватись, що відповідні розслідування будуть завершені, а справи будуть передані до суду.

Глава держави наголосив, що він не задоволений тим, як просувається розслідування, адже минуло вже п’ять років.  «Я можу наголосити, що я пишаюся тим, що я жодного разу не втручався у жодну кримінальну справу, включно зі справою розслідування злочинів Майдану. З точністю до навпаки, хочу наголосити, що як громадянин і як Президент, який не втручається в діяльність слідчих органів, що напряму заборонено законом, я твердо незадоволений ходом, термінами розслідування справ Майдану», – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

«Я не коментую дії адвокатів родин Небесної Сотні. Але я особисто знав хлопців, які загинули, і для мене це питання дуже-дуже особисте», – додав Президент.

Глава держави додав: «І я не збираюся приймати діяльність будь-якого департаменту Генеральної прокуратури, або інших слідчих органів, коли після п’яти років розслідування, ми все ще не маємо, або майже не маємо людей за гратами». Він зауважив, що його поінформували про дев’ятьох вже засуджених людей і про 22-ох, справи яких передані до суду і вони знаходяться за гратами.

«І це певний прогрес», – зазначив Петро Порошенко. Водночас від підкреслив, що п’ять років більш, ніж достатньо для проведення розслідування.

«Я не даю оцінок, хто в цьому винен. Але я твердо не сприймаю подібну позицію і слідчих, і тих, хто проводить прокурорський нагляд», – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

«Я не буду втручатись і надалі, але я буду щасливий, коли Президент не буде знімати слухавку і «указуючим перстом» вказувати, хто винний, а хто не винний. Народ має право знати правду. Це стосується абсолютно всіх злочинів», – також наголосив він.

Петро Порошенко запевнив, що нікому не дасть можливості або виводити з-під слідства, або домовлятися зі слідством.

Також він зазначив, що з листопада Генеральна прокуратура взагалі позбавляється права проводити слідство. «І уявіть собі, що через п’ять місяців справи в будь-якому разі будуть передані в Державне бюро розслідувань. Так, що наполегливо раджу завершити розслідування, передати до суду», – додав він.

За його словами, реформовані суди першої інстанції мають винести об’єктивні вироки, яким буде довіряти українське суспільство. Також він зауважив, що для тих, хто перебуває за межами України, є інструменти заочного правосуддя.

Читайте також: