fbpx
Економіка Популярне

НБУ продовжив обов’язковий продаж валютної виручки

Для підтримки стабільності валютного ринку України Національний банк подовжив дію вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 50% на період з 14 грудня 2018 року до 6 лютого 2019 року (включно). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як і раніше, продажу підлягатимуть надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют, банківських металів і в російських рублях. Продаж буде здійснюватися без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Читайте також:  Від псевдомесіанської ідеї «Святої Русі» до імперського рашизму: що проповідують ідеологи «русского міра»

У такий спосіб дія даної вимоги подовжена до вступу в силу Закону України “Про валюту та валютні операції”, а також низки нормативно-правових актів Національного банку, які сформують нову ліберальну систему валютного регулювання.

Нагадаємо, востаннє Національний банк змінював розмір вимоги до обов’язкового продажу валютних надходжень юридичних осіб на початку квітня 2017 року, коли знизив її з 65% до 50%. Це лише один з кроків, зроблених Національним банком на шляху до лібералізації валютного ринку і режиму вільного руху капіталів.

З 7 лютого 2019 року буде впроваджено черговий етап валютних пом’якшень: дерегуляція інвестицій за кордон, спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою і купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків тощо.

Читайте також:  Принизлива поразка росії. Перша чеченська війна (ВІДЕО)

Рішення щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб затверджене Постановою Правління Національного банку України від 13 грудня 2018 року №138 “Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та  встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень”.

ЧИТАЙТЕ: В НБУ розповіли про роботу банківської системи у період різдвяних та новорічних свят

Читайте також: