fbpx
Без категорії

В Уряді розповіли про програму «Доступні ліки»

З 1 квітня 2019 року урядова програма «Доступні ліки» переходить в адміністрування Національної служби здоров`я, а з часом рецепти на ліки стануть електронними. Потенційно збільшиться кількість аптек у програмі, а пацієнти зможуть отримувати ліки ще швидше і зручніше. Про це повідомляє прес-служба Уряду.

Незмінним залишиться головний принцип «Доступних ліків» – забезпечення українців ефективними, якісними і безпечними ліками безоплатно або з незначною доплатою. Нині – це 261 препарат (з них 59 – безоплатно) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми, діабету ІІ типу.

«Доступні ліки – це реально перша глобальна зміна у сфері охорони здоров’я, яку вже відчули мільйони українців. Ми маємо добрі результати, а саме: постійне зниження цін на ліки, що вкрай важливо, систематичне лікування пацієнтів життєво необхідними препаратами під наглядом лікаря. Важливо зазначити, що модель відшкодування є не просто черговою державною програмою. Це новий принцип забезпечення пацієнтів необхідними препаратами, створений як новий майданчик, який має гарні перспективи для подальшого динамічного розвитку, що є важливою складовою трансформації системи охорони здоров’я України», – сказав Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров`я.

Читайте також:  В Чехії виступить відомий грузинський гурт "NIKOS BAND"

З 1 квітня 2019 року зміниться принцип фінансування програми. Замість розподілу коштів субвенції по регіонах працюватиме єдиний надійний платник – Національна служба здоров`я; замість укладання договорів між аптеками та департаментами охорони здоров’я діятиме прямий контракт між НСЗУ та аптекою, що означає єдині прозорі правила входження в систему для всіх – від великих аптечних мереж до окремих аптек. Так само, як гроші вже пішли за пацієнтом в медичний заклад первинної допомоги, вони підуть за пацієнтом в аптеку.

«За 7 місяців роботи НСЗУ зарекомендувала себе як надійний фінансовий партнер медичних закладів. Такі самі – чіткі, прозорі і однакові для всіх правила – будуть діяти і в контрактуванні аптек та адмініструванні програми «Доступні ліки». Рецептурний відпуск рецептурних препаратів, електронний рецепт, регулювання цін – ми задамо цивілізований шлях розвитку ринку, і щоб це було вигідно та цікаво всім: виробникам, аптекам, лікарям та пацієнтам. Як результат – «Доступні ліки» стануть ще доступнішими», – сказав Олег Петренко, Голова Національної служби здоров`я.

Читайте також:  В Чехії виступить відомий грузинський гурт "NIKOS BAND"

ЧИТАЙТЕ: Верховна Рада України не змогла прийняти закон про сімейну медицину

Замість паперового рецепта діятиме електронний. За цим рецептом пацієнт зможе отримати ліки незалежно від місця проживання у будь-якій аптеці, яка підписала договір з НСЗУ.

«eZdorovya відповідає за технічне впровадження реімбурсації в рамках програми «Доступні ліки». Наразі вже розроблений функціонал укладання договорів між аптеками та НСЗУ (реєстрація аптек). Наступний крок – це розробка функціоналу для видачі та погашення електронного рецепта. Переведення процесу реімбурсації в електронний формат відкриває нові можливості для розробників аптечного програмного забезпечення, створює нову нішу на ринку IT-послуг та сприяє розвитку зручніших сервісів для пацієнтів», – сказав Денис Мацуй, генеральний директор ДП «Електронне здоров’я».

ЧИТАЙТЕ: Гройсман розповів про зростання заробітних плат лікарів в 2-3 рази

Читайте також: