fbpx
Право

Порошенко пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)», який передбачає перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську. Про це повідомляє прес-служба Уряду.

«Декомунізацію слід завершити. На карті України не може бути місця для Петровського. Мало того, що він один із очільників комуністичної диктатури, він ще й співорганізатор та виконавець Голодомору, геноциду українського народу. Процедура зміни назви області передбачає поправки до Конституції. Аналіз показує, що за Дніпровську область проголосує понад три сотні депутатів. Потрібен не піар, а результат – тобто остаточне завершення декомунізації. Дніпропетровська область стане Дніпровською, а місце Петровського – на смітнику історії. Керуючись цією логікою, подав до Верховної Ради законопроект щодо перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську», – зазначив він.

Читайте також:  СБУ затримала у Дніпрі рекетирів, які викрадали людей та «вибивали» з них гроші

Назва Дніпропетровської області містить згадку про Григорія Петровського (1878 – 1958) – партійного, більшовицького та радянського діяча, керівника революційного руху та голови ЦВК УРСР, одного з організаторів Голодомору 1932-33 років та чільного діяча тоталітарного комуністичного режиму в Україні, а отже, належить до символіки комуністичного тоталітарного режиму, використання якої на всій території України заборонено.

Нагадаємо, що 19 травня 2016 року постановою ВР Дніпропетровськ був перейменований в Дніпро.

Читайте також: