fbpx
Економіка

Нацбанк України готовий спростити вимоги до переказу коштів за кордон

Національний банк України оприлюднив для публічного обговорення три з семи проектів нормативно-правових актів, які стануть основою для принципово нової ліберальної і прозорої системи валютного регулювання, передбаченої Законом України “Про валюту і валютні операції”. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

У вересні Національний банк презентував проект структури валютного регулювання, яке буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів:

  • №1: структура валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;
  • №2: порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон;
  • №3:  транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами;
  • №4:  загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії і порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення;
  • №5:   перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер);
  • №6:  інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції;
  • №7:  порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

Три з цих постанов – №1, №2 та №3 – визначають норми валютного регулювання, що застосовуватимуться, коли Україна повністю перейде до свободи проведення валютних операцій за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”, як це передбачено Законом “Про валюту і валютні операції”. Як і Закон, ці документи частково запрацюють з 7 лютого 2019 року, а на повну силу – за сприятливих макроекономічних умов і після цього будуть діяти постійно. До того часу валютне регулювання також буде частково здійснюватися в рамках тимчасових постанов – №5, №6 та №7.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Крім того, тимчасові акти будуть запроваджуватися для захисту економіки і фінансової системи від кризових явищ у випадках, коли макрофінансова ситуація відповідатиме критеріям, за яких мають бути задіяні заходи захисту (постанова №4). Однак після відновлення макрофінансової стабільності тимчасові акти припинятимуть дію, а валютне регулювання продовжить здійснюватися відповідно до постійних актів.

В цілому, запропоноване нове валютне регулювання містить такі новації:

  • Дерегуляція інвестицій за кордон. Бізнес та населення, яке зараз змушене отримувати ліцензії для інвестування за кордон, зможе протягом перехідного періоду здійснювати їх в рамках електронного ліміту, який не вимагатиме отримання будь-яких дозвільних документів, а згодом – взагалі без обмежень.
  • Спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою. Зокрема, місце валютного контролю при здійсненні платежів за кордон посяде постфактум нагляд за валютними операціями. Операції на суму до 150 тис грн не потребуватимуть документарного супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощений. Також для фізичних осіб буде підвищено ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку і документів – з 15 тис до 150 тис грн, а для операцій з використанням платіжних карток цей ліміт взагалі буде скасовано. Крім того, стосовно поштових відправлень фізосіб, замість чинного ліміту в 300 євро, почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон, які наразі встановлюють ліміт в 10 тис євро.
  • Розширення переліку валютних операцій, доступних клієнтам банків. Останні отримають можливість розраховуватися за валютні ОВДП не лишу у гривні, а і у валюті, а також проводити операції валютного свопу. В обох випадках – якщо іншою стороною є банк. Крім того, вони зможуть не лише купувати і продавати, а і конвертувати готівкову валюту через термінали та інші програмно-технічні засоби банків.
  • Спрощення процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків. Так, операції на суми до 150 тис. грн не потребуватимуть від юридичних осіб документарних підтверджень, які вони мають надавати зараз. В перспективі такий підхід буде розповсюджений на всі операції клієнтів банків з купівлі валюти на міжбанківському ринку
  • Розширення можливостей для проведення операцій з банківськими металами. Компанії відповідної спеціалізації зможуть купувати банківські метали без обмежень, а також отримають право її ввозу-вивозу через кордон (зараз таке право мають лише банки). В свою чергу, фізичні особи зможуть проводити операції з банківськими металах в межах ліміту Держфінмоніторингу, що діє для операцій з іноземною валютою (зараз – у межах 150 тис. грн), але в подальшому обмеження цілком будуть скасовані і для них.
Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Сьогодні оприлюднено перші три, постійні, нормативно-правові акти, які мають на меті втілити в життя свободу проведення валютних операцій. Проекти тимчасових постанов – №5, №6 та №7 – Національний банк наразі доопрацьовує і планує також оприлюднити для публічного обговорення протягом місяця.

 

Читайте також: