fbpx
Економіка

Нацбанк розповів про міжнародні резерви України

За попередніми даними, станом на 1 листопада 2018 року міжнародні резерви України становили 16 737,0  млн дол. США (в еквіваленті). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За місяць вони зросли на 0,6%. На зміну обсягу міжнародних резервів у жовтні впливали такі чинники:

  • По-перше, інтервенції Національного банку України. Завдяки відсутності девальваційного тиску на курс гривні та наявності надлишкової пропозиції валюти, зокрема за рахунок надходження валютної виручки від експорту врожаю зернових, Національний банк навіть отримав можливість поповнити міжнародні резерви за рахунок чистої купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку. У жовтні чиста купівля валюти Національним банком становила 198,5 млн дол. США. За місяць Національний банк купив – 268,5 млн дол. США (у тому числі 126,0 млн дол. США за вибором найкращої ціни та 142,4 млн дол. США за єдиним курсом) та продав 70,0 млн дол. США (за єдиним курсом).
  • По-друге, операції Уряду. З одного боку, платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті у жовтні становили 853,0 млн дол. США (в еквіваленті). З них 777,8 млн дол. США становили витрати на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). При цьому, ці витрати були майже повністю компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП, які становили 790,7 млн дол. США (в еквіваленті).
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют). В минулому місяці їх вартість зменшилася на 36,8 млн дол. США (в еквіваленті).

Загалом станом на 1 листопада 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 2,8 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Варто зазначити, що дані на початок листопада не враховували нещодавнє розміщення Урядом єврооблігацій. Завдяки отриманню коштів, які надійшли від цього розміщення, станом на 5 листопада міжнародні резерви України зросли до 18 069 млн дол. США, що відповідає 3,0 місяця майбутнього імпорту.

ЧИТАЙТЕ: Ситуація на українському валютному ринку покращилася, – НБУ

Раніше повідомлялося, що Нацбанк України буде інформувати громадян про платежі за зовнішнім боргом.

Читайте також: