fbpx
Економіка Популярне

Кабмін України пояснив, чому зросла ціна на газ

Багато хто пам’ятає той час, коли Україна переживала кризові 90-ті. Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття, потім перше різке знецінення української гривні – долар тоді зріс з 3-х до 5-ти гривень. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

У 2018 році Україна знову могла б повернутися в 90-ті. У 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були розтринькані і витрачені на «проїдання». За цей час борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Це річний бюджет України!

Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги – у наступні п’ять років держава Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів.

Нинішній Уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження – вперше за останні роки відсоток боргу до ВВП в доларовому виразі зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України.

Читайте також:  Від псевдомесіанської ідеї «Святої Русі» до імперського рашизму: що проповідують ідеологи «русского міра»

Але сьогодні ми все ще вимушені виходити на зовнішні ринки, перезапозичати гроші, щоб обслуговувати наші борги. Для цього країні конче потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом. Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. В країні почався б доларовий хаос та стрімкий ріст на товари і послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та «заморозити» заробітні плати й пенсії.  Загроза повернутися в 90-ті була б реальною!

Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% – майже втричі менше, ніж могло би бути.  Відповідне рішення Кабінет Міністрів України схвалив 19 жовтня 2018 року.

Читайте також:  Мережа УПЦ-ФСБ: листування священників, лобі за кордоном і "релігійні" псевдожурналісти (ВІДЕО)

Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.  А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям.

ЧИТАЙТЕ: «Нафтогаз України» оприлюднив нові ціни на газ

На урядову програму «теплих кредитів» додатково виділено 100 млн грн. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу від Уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

За безвідповідальність наших політиків у минулому доводиться платити сьогодні. І тому зараз час приймати відповідальні рішення, які дозволять Україні розвиватися і врешті-решт стати сильною і успішною країною – такою, якою вона заслужено має бути.

ЧИТАЙТЕ: У «Нафтогазі України» заявили про рекордні запаси газу

Читайте також: